Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

21. 02. 2018. 21:11 >> 21:16
7

LAVROV U BEOGRADU

"Lažan izbor Zapad ili Rusija"

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ponovio je danas u Beogradu da zemlje ne smiju da se stavljaju pred "lažni izbor" da su ili sa Zapadom ili s Rusijom.

Lavrov je na konferenciji za novinare s predsjednikom Srbije Aleksadrom Vučićem rekao da je Rusija za to da svaka zemlje ima apsolutnu slobodu izbora i da može da razvija svoje spoljnu politiku nezavisno.

Rusija pozdravlja napore Beograda da razvije svoje odnose ne samo s EU već i s organizacijom za evroazijsku saradnju.

"Mi znamo da EU u okviru poglavlja o priključenju postavlje neke uslove, između ostalog i neke spoljnopolitičke uslobe, među kojima su sankcije Rusiji i priznanje Kosova", rekao je Lavrov.

On je rekao da sve više zemalja u EU smatra da je politika sankcija Rusiji kontraproduktivna i izrazio uvjerenje da "taj zahtjev neće dugo živjeti".

Lavrov je rekao Rusija pozdravlja napore za dijalog Beograda i Prištine, ali ocijenio da taj dijalog ne obezbjeđuje sprovođenje dogovora, prije svega o Zajednici srpskih opština ili specijalnom suda za zločine nekadašnje OVK.

"Nadam se da će u Briselu i NATO-u shvatiti opasnost od popuštanja takvom raspoloženju u Prištini", rekao je Lavrov povodom izjave koskovskog predsjednika Hašima Tačija o vojsci Kosova.

On je rekao da Moskva jako cijeni napore koje je preuzeo predsjednik Vučić u vezi s napetošću poslije ubistva Olivera Ivanovića. Treba što prije završiti istragu tog zločina i da budu pronađeni odgovorni.

"Ako Beograd pozove Rusiju, nećemo stajati po strani"

Lavrov je izjavio da Rusija neće stajati po strani ako Srbija zatraži da se ona uključi u dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

On je rekao da je vođenje dijaloga povjereno Evropskoj uniji, ali da će, ako Albanci budu tražili promjenu okvira dijaloga i uvođenje drugih strana osim EU, Rusija ostaviti Srbiji da odluči šta joj odgovara.

Lavrov je rekao da ako Albanci budu tražili uključivanje SAD, a Srbija bude pozvala Rusiju, ona "neće stajati po strani".

On je dodao da EU mora da preduzme dodatne korake, kako bi opravdala povjerenje koje joj je ukazano - da vodi dijalog.

"Vjerujem da će rusko-srpski centar u Nišu i dalje biti potreban"

Lavrov vjeruje da će rusko-srpski humanitarni centar u Nišu i dalje biti potreban i dodao da se službenici tog centra bave samo poslovima zbog kojih je centar formiran.

Lavrov je, na zajedničkoj konfereneciji za štampu, to kazao upitan šta će biti sa statusom službenika tog centra i da li će dobiti diplomatski status.

On je rekao da je ruska strana pozvala vojnog predstavnika SAD, kao zemlje koja je izrazila sumnju da tu nije riječ o humanitarnom centru, da obiđe centar.

"On je obišao svaki centimetar i uvjerio se da se taj centar bavi samo pitanjima zbog kojih je osnovan", rekao je Lavrov i podsjetio da sa druge strane, na Kosovu, postoji američka vojna baza Bondstil.

On je dodao da četvoro ili petoro ruskih službenika u tom centru obavlja svoje obaveze i da su do sada imali važne akcije među kojima su razminiravanje i reagovanja u požarima i poplavama u regionu (Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Grčkoj).

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније