Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ B92 ]

21. 02. 2018. 17:03 >> 17:02
1

SKINUTA TABLA

"Pao" Aleksandar Makedonski

Makedonski radnici skinuli su tablu na kojem piše auto-put "Aleksandar Makedonski" sa puta koji će se u budućnosti zvati auto-put "Prijateljstvo".

B92 podsjeća da je Makedonija nedavno odlučila i da u okrviru pregovora sa Grčkom aerodrom "Aleksandar Veliki" u Skoplju preimenuje u "Skopski međunarodni aerodrom".

Šef grčke diplomatije Nikos Kocijas izjavio je u ponedjeljak da će "u narednih nekoliko dana" doći u Skoplje sa predlogom za rješenje spora oko imena Makedonije.

Grčka vlada smatra da je okvir koji garantuje zatvaranje problema složeno ime Makedonije za opštu upotrebu, uz promjenu djelova makedonskog ustava, dok je Makedonija spremna na geografsku odrednicu u imenu države, ali bez promjene Ustava i diranja jezika i identiteta.

Susretom ministara spoljnih poslova Grčke i Makedonije sa posrednikom UN Metjuom Nimicom 13. februara u Beču, suštinski je počeo pregovarački proces za rješavanje spora oko imena.

Osim toga, nakedonski premijer Zoran Zaev izrazio je uvjerenje da je moguće riješiti spor sa Grčkom oko imena Makedonije do NATO samita u julu.

Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rješenje oko naziva Makedonije. Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime sjeverne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je poslije proglašenja nezavisnosti 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније