Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

20. 02. 2018. 12:17   >>  21. 02. 2018. 10:13 10

POVUKLI NACRT

Novi predlog Vlade Kosova o demarkaciji

Vlada Kosova odlučila je danas da povuče Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom kako bi poslije podne parlamentu dostavila novi zakonski predlog.

Povod za takvu odluku je zajednička izjava, odnosno aneks sporazuma koji su prošle nedjelje potpisali predsjednici Kosova i Crne Gore Hašim Tači i Filip Vujanović, kojim se omogućava korekcija granične linije ako za to postoje argumenti.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je rekao da će Vlada tokom dana na sjednici u 16 časova novi predlog zakona dostaviti Skupštini na dalju proceduru.

"Već od sjutra smo spremni za sjednicu Skupštine. Prekosjutra će svakako biti sjednice, jer nemamo mogućnosti da više čekamo", kazao je Haradinaj i dodao da će pored novog predloga zakona poslanicima biti dostavljena zajednička izjava dvojice predsjednika i izvještaj komisije za demarkaciju na čelu sa Špetimom Bulićijem.

Za povlačenje zakona nijesu glasali ministri Srpske liste, dok je Haradinaj ocijenio značajnim što su oni prisutni na sjednici.

Srpska lista uslovljava demarkaciju?

Demarkacija granice sa Crnom Gorom nema šansi da se izglasa bez poslanika Srpske liste, koja uslovljava svoj glas sa stvaranjem Zajednice srpskih opština, piše Gazeta Zeri, prenosi Televizija Kosova (RTK).

Vladajuća koalicija nema dovoljno glasova u Skupštini da bi izglasala dogovor o demarkaciji sa Crnom Gorom, bez obzira na to što je potpisano između predsjednika Kosova Hašima Tačija i crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovica.

Sjednica Vlade koja je planirana za danas u 14 časova, na kojoj bi trebalo da se izglasa dogovor o demarkaciji, je odgođena na neodređeno vrijeme zbog toga što vladajuća koalicija nema dovoljno glasova, bez obzira na podršku poslanika iz redova LDK, piše Zeri.

Vladajuća koalicija bez glasova SL i SO nema više od 77 glasova za demarkaciju jer je za međunarodni dogovor potrebno najmanje 80 glasova poslanika.

Iz Srpske liste juče je rečeno da im je prioritetno formiranje Zajednice srpskih opština, a ne pitanje demarkacije granice sa Crnom Gorom.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније