Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

17. 02. 2018. 19:45 >> 22:38
2

MINISTARKA HRVATSKE

"Granične sporove najbolje rješavati na sudu"

Granične sporove među zemljama Jugoistočne Evrope, koji se ne mogu riješiti bilateralno, bolje je prepustiti međunarodnom sudu, nego arbitraži, rekla je danas u Minhenu ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, Marija Burić Pejčinović.

EU je nedavno predstavila novu strategiju za Zapadni Balkan u kojem predlaže arbitražni model rješavanja sporova koji se ne mogu riješiti pregovorima, podsjeća agencija Hina.

O tome je na godšinjoj međunarodnoj Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti danas govorio i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker istakavši da će, zbog lošeg iskustva s Hrvatskom i Slovenijom, zemlje Zapadnog Balkana morati da riješe svoje granične sporove prije nego što uđu u EU.

Miistarka Pejčinović Burić je rekla da Hrvatska, koja ima "neriješenu granicu" sa Srbijom i BiH, želi da te probleme riješi nezavisno od procesu pristupanja tih dviju država Uniji.

"Ako se taj proces vodi u dobroj vjeri, onda se to može postići kroz bilateralni razgovor. Tamo gdje to nije moguće, po našem iskustvu najbolje bi bilo ići na stalne sudove - Međunarodni sud u Hagu i Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu", izjavila je ministarka novinarima u Minhenu.

"Stalni sudovi imaju više iskustva, i možemo biti sigurni da će obje strane moći da prihvate tako donijete odluke", dodala je ona.

Pošto o granicu nijesu uspjeli da se dogovore pregovorima, Zagreb i Ljubljana su se obratili arbitražnom sudu u Hagu koji je većinu spornog Piranskog zaliva dodijelio Sloveniji.

Slovenija želi da sprovede tu odluku, no Hrvatska je ne prihvata jer su slovenački zvaničnici "kompromitovali" arbitražni postupak, te Zagreb nudi nastavak pregovora.

Šefica hrvatske diplomatije smatra da pregovori sa Slovenijom, koji su trajali 25 godina, nijesu dobar primjer ostalim zemljama, ali ističe da je Zagreb "spreman da ih dovrši" i da je "rješenje vrlo blizu".

"Ali, treba biti otvoren s obje strane. To je bilateralno pitanje koje se može riješiti samo ako su obje strane zainteresovane", rekla je Pejčinović Burić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније