Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila: M.L.B. [ Beta/AA ]

17. 02. 2018. 12:01   >>  13:19 27

VLADA KOSOVA

Usvojen aneks sporazuma o demarkaciji

Vlada Kosova je danas na početku svečane sednice povodom desete godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova usvojila zajedničku izjavu - aneks sporazuma o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore koji su potpisali predsjednici Kosova i Crne Gore, Hašim Tači i Filip Vujanović.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da zajednička izjava otvara put da rješenje o demarkaciji granice usvoji Skupština Kosova, jer omogućava da se isprave sve moguće greške i nepreciznosti u sporazumu Kosova i Crne Gore od 26. avgusta 2015. godine.

“Smatram da su ovom Zajedničkom deklaracijom, kao aneksom predhodnog sporazuma, stvorene okolnosti i mogućnosti da se pravo Kosova na teritoriju u potpunosti ispoštuje i zasnivajući se na tome stvorene su okolnosti da Skupština Kosova bude jedinstvena i da izglasa sporazum o demarkaciji s Crnom Gorom", kazao je Haradinaj. 

Dodao je da ovaj sporazum ima važnu stavku, a to je politička volja kosovskih i crnogorskih institucija da ponovno razmatranje i korekcija budu supstancijalni i da se poštuju prava zasnovana na nalazima radnih grupa, u ovom slučaju nove Državne komisije Kosova i stvaranje zajedničke radne grupe dve zemlje.

Haradinaj je, nakon sednice Vlade odgovarajući na pitanja novinara, podsjetio da vladajuća koalicija ima 61 glas i da može da se desi da sjutra, na vanrednoj sjednici Skupštine, ne bude potrebne dvotrećinske većine glasova poslanika potrebnih za ratifikaciju međunarodnog sporazuma, odnosno 80 glasova, pa će sednica morati da se odloži za narednu nedelju.

Vlada je jednoglasno usvojila aneks sporazuma. Sjednici Vlade nijesu prisustvovali članovi iz Srpske liste.

Tači i Vujanović dogovorili su juče zajedničku izjavu, a Predsjedništvo Skupštine Kosova sinoć je odlučilo da se zakon o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije razmotri na sjednici koja je zakazana za sjutra u 18 časova.

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније