Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

17. 02. 2018. 08:50 >> 08:48
32

DANAS I SJUTRA

Kosovo slavi 10 godina nezavisnosti

Kosovo danas i sjutra slavi desetu godišnjicu proglašenja nezavisnosti odlukom svoje Skupštine 17. februara 2008. godine.

Danas su svečana sjednica Vlade, ulični nastupi dječijih i folklornih ansambala u Prištini, izložba u Nacionalnoj biblioteci Kosova, a uveče, na Trgu Skenderbega, koncert svjetski poznate pjevačice porijeklom s Kosova, Rita Ore.

Sjutra, u nedjelju, održaće se konferencija "Decenija nezavisnosti", a potom, u podne, svečana sjednica Skupštine Kosova, poslije koje će biti parada Bezbjednosnih snaga i Policije, i zatim prijem za domaće zvaničnike, strane goste i diplomatski kor, koji će prirediti predsjednik Kosova, Hašim Tači.

Među prvima, desetu godišnjicu nezavisnosti je predsjedniku Hašimu Tačiju čestitao predsjednik SAD-a Donald Tramp, dok su mu šef njemačke diplomatije Zigmar Gabrijel i predsjednik Slovenije Borut Pahor poručili da će njihove vlade učiniti sve da nezavisnost Kosova prizna i preostalih pet zemalja EU koje to nijesu učinile - Španija, Rumunija, Kipar, Grčka i Slovačka.

Po spisku na portalu Kosova, 117 država ga je priznalo do danas, ali brojke su sporne jer su sa spiska skinuti Uganda i Nigerija, a Surinam i Gvineja Bisao su nedavno povukli odluke o priznanju. Najnovije priznanje je stiglo u četvrtak, s Barbadosa.

Iako Kosovo obilježava 10 godina nezavisnosti, Srbija ga smatra svojim neotuđivim dijelom.

Od marta 2011. u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine u Briselu se vodi dijalog koji bi trebalo da se završi pravno obavezujućim dokumentom dviju strana o tome.

Aprila 2013. je potpisan Briselski sporazum dviju strana, ali Priština nije ispunila njegov glavni dio - formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, dok je Beograd ispunio sve svoje obaveze preuzete u dijalogu.

Odnosi s Kosovom su i predmet Poglavlja 35 pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji kojoj Kosovo takođe teži.

Kosovo je u proteklih deset godina primljeno u niz međunarodnih organizacija, a pod svojom zastavom upravo učestvuje na 23. Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu u Južnoj Koreji.

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније