Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

16. 07. 2013. 12:38   >>  13:33 6

EKONOMSKI INTERES

Nova Juga, ali s Albanijom

Zajedničke sjednice vlada zemalja bivše Jugoslavije su sve češće, a najave govore da bi one mogle postati okosnica razvoja zapadnog Balkana, s obzirom na to da EU ne planira proširenje do 2020., piše Dojče Vele.

 

Naime, zajednički sastanci vlada mogli bi postati uobičajeni način bilateralne saradnje sa svim državama bivše Jugoslavije.

Srbija je nedavno s Republikom Srpskom organizovala regionalni forum, a početkom juna zajedničku sjednicu s vladom Makedonije u Beogradu. Najave govore o skorom sastanaku vlada u Skopju, a veže ih - ekonomski interes.

 

"Kada je u pitanju bivša Jugoslavija, Slovenija i Hrvatska pokušavaju uhvatiti korak, ali je tu naglasak na Albaniji, Kosovu, Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, jer je to noseći elemenat energetske sigurnosti. Ovdje je borba za zapadni Balkan", tvrdi direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić, naglašavajući kako je ekonomski činilac najzanimljiviji.

Tako je premijer Srbije Ivica Dačić, nakon nedavne sjednice vlada Srbije i Makedonije, iznio inicijativu da se regija ujedini oko zajedničkih interesa po modelu Skandinavije ili baltičkih zemalja, a tu inicijativu ne odbacuju ni analitičari, napominje Dojče Vele.

"Krajnji cilj je da ta integracija oživi u ekonomiji, da se stvore radna mjesta i da se te zemlje nađu u EU. To je i cilj EU i zbog toga se takvi sastanci sada počinju održavati", tvrdi hrvatski ekonomista Damir Novotni.

Isto tako niz je zajedničkih problema koje bi se mogli zajedno rješavati, a tu je borba protiv korupcije i kriminala. Uprkos činjenici da je Hrvatska već u EU Janjić kaže i kako bi se Zagreb mogao naći u ovoj uniji.

"Sigurno je da će se zemlje bivše Jugoslavije, minus Slovenija, plus Albanija naći u toj balkanskoj federaciji 2020. Što će biti sa Hrvatskom to je stvar same Hrvatske, ali mislim da ekonomski interesi Hrvatsku ipak vraćaju u okrilje bivše Jugoslavije", tvrdi na kraju Janjić.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније