Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: O.Z. ]

14. 02. 2018. 22:29   >>  22:32 5

PLENKOVIĆ PORUČIO

"Nemamo namjeru da popuštamo Srbiji"

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da Hrvatska nema namjeru da popušta Srbiji “samo zato što nešto lijepo piše u Strategiji EU za Zapadni Balkan“.

Kako prenosi Večernji list, predsjednik Vlade Hrvatske je to rekao poslije sastanka sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

Plenković je rekao da je njegova vlada snažno proevropska i da je načelno za gajenje dobrosusjedskih odnosa i pomoć svim susedima na putu reformi i prema EU.

”Sa Srbijom imamo dva nivoa odnosa. Jedni su aktuelni i budući, drugi su u vezi sa prošlošću. Sve teme smo stavili na sto tokom posjete Aleksandra Vučića, našli smo metodologiju kako da razgovaramo o njima, uključujući i pitanja procesuiranja ratnih zločina, granice, ratne odštete. Nije bitno da li su to djelovi strategije, to je nešto što Hrvatska rješava. Samo istinom i zaključivanjem tih procesa možemo da idemo prema pomirenju i prema saradnji”, rekao je Plenković, prenosi B92.

Sa druge strane, Junker je rekao da je Vučićeva posjeta “bila zanimljiva”.

”U Evropi uvijek treba da imamo strpljenja. Posljedice rata, finansijske i druge između Njemačke i Luksemburga su zahtijevale razdoblje od 45 godina da bi se riješile. To je bio jedan bolan proces i uvijek je težak proces. Sve države Zapadnog Balkana koje žele da uđu u EU moraju da riješe sva bilateralna granična pitanja”, istakao je Junker.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније