Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila: M.L.B. [ Beta ]

13. 02. 2018. 20:26 >> 20:32
2

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Nema slobode medija u Srbiji

Slobodu medija u Srbiji pozitivno ocjenjuje svega pet od 177 anketiranih novinara, a 74 odsto negativno, pokazalo je istraživanje "Kontrola i sloboda medija" koje je danas predstavila naučna saradnica Jovanka Matić.

U istraživanju u okviru projekta "Javni novac za javni interes" je na anketu odgovorilo 177 novinara, a dubinske intervjue je dalo još deset.

Matić je rekla da je zaključak da najveće efekte na rad novinara ima uticaj izvršne vlasti. "Najčešći uticaji na slobodu medija u Srbiji dolaze od organa vlasti i političkih partija, a zatim od uredništva, a najrjeđe od oglašivača i vlasnika", rekla je autorka istraživanja.

Uticaj vlasti na medije je naročito izražen, kako je rekla, u kriznim situacijama i tokom predizbornih kampanja.

Posljedice uticaja se, po njenim riječima, najbolje ogledaju u odgovoru intervjuisanog novinara koji je rekao da se informativni program njegove medijske kuće ranije mogao opisati kao "politika, politika, politika, sport, vrijeme, a sada kao "Vučić, Vučić, Vučić, sport, vrijeme".

"Istraživanje je pokazao da 69 odsto ispitanika trpjelo uticaj predstavnika organa vlasti, 56 odsto političkih stranaka, 47 odsto uredništva, 41 odsto poslovodnih organa, 33 odsto oglašivača i 30 odsto vlasnika medija", rekla je Matić.

Organi vlasti i političke partije uticaj ostvaruju najčešće, kako je rekla, tako što odbiju da daju informacije, izjave, intervjue, izražavaju nezadovoljstvo izvještavanjem u mediju, sistemski diskriminišu medije i time ostvaruju svoje političke interese.

Matić je rekla da istraživanje pokazalo da su direktni izvori uticaja vlasti najčešće preko službi za odnose sa javnošću, ali da ponekad to čine i najviši državni funkcioneri, ministri, gradonačelnici, visoki državni službenici...

Ona je navela citat iz intervjua s jednim novinarom koji je rekao da "ministar zove glavnog urednika ili urednika Dnevnika, zamjenika urednika ili zove neko iz PR službe, nikad ne znaš ko zove, ali non-stop zovu".

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније