Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta,I.Š. ]

12. 02. 2018. 08:47 >> 08:51

DVODNEVNA POSJETA

Vučić danas u Zagrebu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stiže danas, na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, u zvaničnu dvodnevnu posjetu Hrvatskoj tokom koje će s hrvatskim državnim vrhom razgovarati o otvorenim pitanjima, prisustvovati srpsko-hrvatskom privrednom forumu i obići lokalne Srbe u mjestu Vrginmost u opštini Gvozd.

 

 

 

Glavne teme susreta biće problem nestalih, pravosudna saradnja, granice, povratak imovine, a premijer Hrvatske Andrej Plenković očekuje i razgovor o ratnoj odšteti.

Posjeta predsjednika Srbije počeće svečanim dočekom u službenoj rezidenciji predsjednice Hrvatske na Pantovčaku, susretom u četiri oka dvoje predsjednika i bilateralnim sastankom zvaničnih delegacija.Poslije razgovora sa predsjednicom predviđen je sastanak s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Vučić i Plenković prvo će u zgradi hrvatske vlade razgovarati u četiri oka a potom će razgovor biti nastavljen sa članovima delegacija uz radni ručak.Tokom popodneva predsjednik Srbije i predsjednica Hrvatske obratiće se učesnicima

Hrvatsko-srpskog privrednog foruma u Hrvatskoj privrednoj komori u Zagrebu i posjetiti Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku gdje će se susresti s mladima.

Drugog dana posjete, u utorak Vučić će posjetiti opštinu Gvozd, naselje Vrginmost i prisustvovati skupštini Srpskog narodnog vijeća u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, čime završava njegova posjeta Hrvatskoj.Vučić je prvi predsjednik Srbije koji dolazi u zvaničnu posjetu Hrvatskoj od 2010. Do posjete dolazi u jeku političkih napetosti i razmjene oštrih riječi s obje strane prije svega zbog neriješenih pitanja iz ratne prošlosti.

Iz hrvatske Vlade nekoliko puta su ocijenili da nije pravi trenutak za Vučićevu posjetu a čuli su se i zahtjevi za njegovo izvinjenje zbog izjava iz ratnih '90-tih, dok su pojedina udruženja ratnih veterana i udovica za danas najavili protest.

Uoči dolaska u Zagreb, predsjednik Srbije je u intervjuu za hrvatski Globus rekao da Srbija i Hrvatska nemaju sukobe oko budućnosti i najavio da će predsjednici Hrvatske predložiti moratorijum od šest mjeseci na rasprave o temama iz prošlosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније