Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila M.L.B. [ n1info.com ]

08. 02. 2018. 21:55 >> 21:55
1

ODRADITE POSAO

Han: 2025. ostvariv cilj

Komesar za proširenje EU i susjedsku politiku Johanes Han, govoreći o Strategiji za Zapadni Balkan, kao i o 2025. godini, rekao je da su vođeni interni razgovori, kako bi se razjasnilo i prikazalo šta je moguće, ostvarivo, pod uslovom da svako odradi svoj posao i posveti se krajnjem cilju.

"Nije to samo do iscrpnih pregovora, već i do samog procesa, a za to je potrebno vrijeme i nije unaprijed poznato kada ćemo do cilja doći", rekao je Han u intervju za TV N1.

On dodaje da je zato važno naznačiti moguće vremensko razdoblje.

"Kako bismo, prvo, postigli cilj, i drugo, dali ljudima do znanja da je cilj ostvariv, da je Evropska komisija tome posvećena, a ja sam siguran da je će Evropski savjet usvojiti ovu strategiju, tako da se EU obavezuje na ovaj datum, pod uslovom, ponavljam, da svi u vašoj zemlji odrade svoj dio posla", rekao je Han.

On podsjeća da je u slučaju Srbije konkretna šansa za početak pregovora ostvarena tek nedavno.

"Imajući to u vidu, da je vaša zemlja već ostvarila ogroman napredak, ali kao što sam ranije pominjao, potrebno je da dođe do promjene u mentalitetu. U ovom regionu još uvijek imamo razmišljanje u crno-beloj kategoriji. Ili si pobjednik, ili gubitnik", rekao je on.

Han ističe da je u demokratiji kompromis uobičajeni rezultat debate, a kompromis znači da svi daju ponešto, kako bi na kraju dobili mnogo više.

"Ljudi odavde moraju naučiti da se adaptiraju tu i tamo. Mislim da možemo ostvariti napredak, ali ne samo u smislu ekonomskog razvoja, već razvoja na svim poljima. Za sve ovo potrebno je vrijeme, jer se ne radi o standardnoj proceduri, već o implementaciji određenog modela ponašanja", rekao je Han.

Han je u intervjuu za N1, kazao i da očekuje da će sljedeće godine Beograd i Priština pronaći održivo pravno obavezujuće rješenje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније