Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

15. 07. 2013. 17:20 >> 17:30
1

AGIM ČEKU

Vojska Kosova do kraja godine

Kosovske bezbjednosne snage će prerasti u vojsku u decembru ove godine, kada se očekuje da bude okončana nadgledana nezavisnost.

Ministar Bezbjednosnih snaga Kosova Agim Čeku je danas, poslije susreta sa ambasadorom Velike Britanije Janom Klifom, izjavio da ostaje pri stavu da ove godine BSK postanu Vojska Kosova.

"Radimo u tom pravcu. To je dubok proces koji zahtijeva vrijeme i koordinaciju. Radimo na identifikaciji realnih potreba bezbjednosti Kosova u uskoj saradnji s našim međunarodnim partnerima. Ovaj proces treba da se okonča do kraja godine i odmah ćemo iznijeti preporuke Vladi i partnerima u NATO-u o tome šta je potrebno da Kosovo bude sigurno i u stanju da pomogne očuvanju i izgradnji mira u svijetu", rekao je Čeku.

Kako navode mediji, ovog mjeseca kosovska Vlada će donijeti odluku o promjeni sektora bezbjednosti i misije BSK-a, a Ministarstvo će imati na raspolaganju 11 mjeseci da formulira novu misiju.



Što se tiče rasporeda BSK na sjeveru Kosova, Čeku je kazao da o tome prvo treba da se postigne dogovor s KFOR-om, što i piše u sporazumu Prištine i Beograda o normalizaciji odnosa.

Britanski ambasador Klif je rekao da se očekivalo da ranije bude donijeta odluka o "ostvarivanju punog operativnog kapapaciteta" BSK-a i da je Kosovo "u fazi ponovnog razmatranja sektora bezbjednosti" što bi trebalo da se okonča do kraja ove godine.

KBS su nastale iz Kosovskog zaštitnog korupusa (KZK).

Prethodno je Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) krajem ljeta 1999. godine transformirana u KZK.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније