Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: HRT, Objavio: I. P. ]

06. 02. 2018. 10:27 >> 10:28

PLENKOVIĆ U STRAZBURU

EU projekat usmjeren na pomirenje

Lijepo je vratiti se ovdje. Tim riječima je hrvatski premijer Andrej Plenković započeo svoj govor na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu, gdje će raspravljati sa poslanicima o budućnosti Evropske unije.

 

Plenković je u govoru istakao karakter Evropske unije (EU) kao mirovnog projekta usmjerenog na pomirenje i dobrosusjedske odnose.

"Ove godine Hrvatska će obilježiti petu godinu članstva u EU. To je prigoda za prisjećanje na naš zahtjevan proces pristupanja, kao i činjenicu da je evropska zajednica 15. januara 1992. godine međunarodno priznala Hrvatsku", kazao je Plenković, koji je u svom obraćanju evroparlamentarcima govorio o hrvatskoj viziji budućnosti EU, kao i uspješnom hrvatskom putu od ratom pogođene zemlje do članice Unije.

On se pohvalio da je Hrvatska u Evropi prva po broju turista po stanovniku. Podsjetio je da Hrvatska ima 23 upisana dobra na popis svjetske baštine UNESCO-a.

Rijeka će, istakao je, 2020. biti evropska prijestonica kulture. Podsjetio je na hrvatsku kravatu koja je "osvojila svijet", kao i na Nikolu Teslu, rodom iz Hrvatske, "bez čijih izuma bismo danas, ovdje, sjedjeli u mraku", prenosi Hrvatska radio-televizija (HRT).

Rekao je i da je njegova Vlada dobila izbore 2016. godine na proevropskom programu, pa aktivno promišlja budućnost zajedničke unije.

Takođe se osvrnuo na aktuelne izazove koje stoje pred Unijom poput pitanja demografije, bezbjednosti i populizma. Rekao je da teroristički napadi na evropskom tlu, ali i druge prijetnje pokazuju da je Evropa ranjiva pa treba pojačati saradnju na sigurnosno-obrambenom polju.

"Jačanje saradnje sa sjevernoatlantskim savezom ostaje ključno", poručio je on.

Govoreći o problemu migranata, rekao je da je potrebno završiti reformu evropskog sistema azila.

"Solidarnost, po mom dubokom mišljenju, treba ostati jedan od temelja našeg zajedničkog djelovanja", dodao je.

U govoru je poručio da Hrvatska želi da bude dio najužeg kruga integracija u Evropskoj uniji, odnosno biti u zoni eura, Šengenskog sistema i učestvovati u inicijativama zajedničke obrane.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније