Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

14. 07. 2013. 20:39   >>  20:39

LIST DANAS

Španija Srbiji izručuje Luku Bojovića

Savjet ministara Španije odlučio je da Srbiji odobri izručenje Luke Bojovića, pripadnika zemunskog kriminalnog klana, saznaje beogradski list Danas. Ovo je krajnji korak u izuzetno komplikovanoj pravnoj proceduri koji je Španija učinila na izručenju pripadnika zemunskog klana Srbiji.

O datumu njegovog izručenja Srbiji odlučiće španski pravosudni organi u saradnji sa srpskim pravosuđem, ali se tačan datum, vrijeme i mjesto dolaska u Beograd neće javno saopštavati iz bezbjednosnih razloga.

U međuvremenu, u Beogradu je 28. aprila ubijen njegov rođeni brat Nikola Bojović, a Krivično vijeće Višeg suda u Madridu je nedjelju dana nakon tog ubistva odlučilo da nastavi proceduru izručenja Luke Bojovića Srbiji.

Glavni razlog ovakve odluke suda je da bi se Bojoviću sudilo u Srbiji za ubistva Dejana Živančevića, Branka Jevtovića Jorge i Milutina Jovičića, počinjena 2004. u Beogradu, kao i zbog pripadništva organizovanoj kriminalnoj grupi.

U drugom dijelu odluke, kako prenosi beogradski list, sud je konstatovao da je Bojović u Srbiji trebalo da 2010. godine bude upućen na izdržavanje kazne zatvora i da bi njegovo izručenje bilo opravdano „s obzirom na prirodu i ozbiljnost zločina koji mu se pripisuju“. Odluka je donijeta da bi se Bojoviću, koji je februara 2012. uhapšen u Valensiji, u Srbiji sudilo za tri ubistva i da bi bio upućen na izdržavanje kazne od jedne do tri godine zbog nelegalnog posjedovanja oružja i osam mjeseci zatvora zbog falsifikovanja službenih isprava.

Luka Bojović je u obraćanju španskom sudu ranije izjavio da ne želi da bude izručen Srbiji, tvrdeći da su njegova osnovna prava u postupku koji se protiv njega i ostalih optuženih vodi u Srbiji „ugrožena“, s obzirom na to da je, kako tvrdi, „bio onemogućen da stupi u kontakt sa svojim srpskim advokatima i da im izloži uputstva za odbranu“.

On je tada naglasio i da mu je život u opasnosti ako bude izručen Srbiji. Bojović je u Španiji boravio sa uredno izdatom boravišnom dozvolom do trenutka pritvaranja u Valensiji.

Luka Bojović je napustio Srbiju juna 2010. godine, nedugo poslije hapšenja Sretka Kalinića u Zagrebu i Miloša Simovića na srpsko-hrvatskoj granici. Za Bojovićem je u septembru 2010. raspisana međunarodna potjernica i podignuta optužnica zbog sumnje da je 2004. organizovao ubistvo Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka kada su nastradala dvojica njihovih tjelohranitelja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније