Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

30. 01. 2018. 21:27 >> 20:57
18

GRČKA TRAŽI

Za Makedoniju ime na slovenskom

Grčka želi da za Makedoniju pronađe ime koje bi bilo isključivo na "slovenskom" jeziku i u svim međunarodnim varijantama, poručio je ministar spoljnih poslova te države Nikos Kocijas, prenosi hrvatski Index.

"Ono što je važno je da ime u složenici ne bude na engleskom, nego na jeziku ove zemlje, dakle bez ikakvog prevođenja", rekao je Kocijas.

To bi značilo da je prihvatljivo rješenje riječ Makedonija, ali ne i "Macedonia", dodao je on.

Posrednik UN u sporu Atine i Skoplja oko imena makedonske države, Metju Nimic, izjavio je da nema smisla da se još dugo čeka na rješenje problema.

Kako je rekao poslije sastanka sa grčkim zvaničnicima, ti problemi više od četvrt vijeka opterećuju odnose dvije zemlje i koče Makedoniju na putu ka EU i NATO.

"Vjerujem da bi bi trebalo da iskoristimo postojeći zamah", rekao je Nimic novinarima poslije razgovora sa Nikosom Kocijasom u Atini.

"Mislim da je došlo vrijeme za donošenje odluke i, po mom mišljenju, u pitanju su nedjelje razgovora da bismo vidjeli gdje smo.", dodao je posrednik UN koji poslije Atine odlazi na razgovore sa zvaničnicima u Skoplju.

On je rekao da vjeruje da i u Atini i u Skoplju postoji volja da se pokuša da se dođe do rješenja.

 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније