Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

28. 01. 2018. 10:04   >>  09:29 2

PET SATI

Makedonija raspravljala o imenu

Više od pet sati trajao je sastanak državnog i političkog vrha Makedonije na kom je razmatran predlog, Metjua Nimica, oko novog imena države.

Makedonski premijer Zoran Zaev je rekao da je optimista i da je nacionalni konsezus po tom pitanju moguć.

Agencija MIA navodi da su učesnici sastanak ocijenili kao "informativan i konstruktivan", ali da niko od njih nije želio da iznese detalje o predlogu Nimica, posrednika UN u pregovorima oko novog imena države, kao i da li je prihvatljiv i da li među političkim subjektima postoji usaglašenost.

"Bile su izložene i razmatrane ideje posrednika Nimica, nakon što smo grčki premijer Aleksis Cipras i ja razmijenili stavove o tome. Ovaj proces zahtijeva inkluzivnost, posvećenost i političku odgovornost sa ciljem izgradnje nacionalnog konsenzusa. Cilj rješavanja bilateralnog spora koji traje 25 godina jeste da se obezbijedi napredak Makedonije ka EU i NATO, kao i zaštita nacionalnog interesa i dostojanstvo našeg naroda", rekao je Zaev.

Insistirao je na tome da je za ostvarenje ovog cilja neophodno da bude uključena i vlada, opozicija, predsjednik države, ali i pravovremeno i objektivno informisanje građana Makedonije.

"Za to je potrebna politička volja i hrabrost sa naše strane, ali rješenje je moguće ako takva politička volja postoji i na grčkoj strani. Integracija zajedno sa reformama i ekonomskim mjerama su presudni za bolji život građana Makednoje", dodao je on.

Na sastanku su učestvovali i predsjednik Djorđe Ivanov, ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, vicepremijer zadužen za evropska pitanja Bujar Osmani, ministarka odbrane Radmila Šećerinska, predsjednik najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, i predsjednik Demokratske unije za integracije, manje članice vladajuće koalicije, Ali Ahmeti.

Ivanov je posle sastanka rekao da su ih Zaev i Dimitrov informisali o razgovorima sa grčkim kolegama, ali i o idejama Nimica koje su izložene pred njegov dolazak u Skoplje.

Makedonski predsjednik nije želio da otkrije detalje u vezi sa idejom Nimica s obzirom da je, kako tvrdi, tako dogovreno na sastanku.

Lider VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski je rekao da je sastanak bio informativnog karaktera i da je od ovog trenutka pa nadalje cio proces rukovođena pregovorima u rukama vlade.

"VMRO ostaje pri stavu da Makedonija mora da bude dio EU i NATO. Takođe ostaje na braniku zaštite državnih i nacionalnih interesa Makedonije", rekao je Mickoski, dodajući da proces pregovora mora da se kreće naprijed.

Mickoski je naveo da očekuje i da bude obaviješten o svemu šta se dešava sa tim planom.

Lider DUI Ahmeti je istakao značaj koordinacije po ovom pitanju i ocijenio da je sastanak bio veoma produktivan.

Ni on nije želo da iznese detalje da ne bi, kako je kazao, naškodio procesu.

Kako je ranije najavljeno, Nimic će posjetiti Atinu 29. i 30. januara, a Skoplje 31. januara i 1. februara.

Ovaj sastanak je održan poslije sastanka Ciprasa i Zaeva na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, kao i nakon poslednje runde pregovora, 17. januara u Njujorku, kada je Nimic utvrdio početni predlog mogućeg rješenja novog imena Makedonije.

Sastanak u Skoplju je iniciralo Ministarstvo spoljnih poslova.

Makedonska vlada ranije je saopštila da je već počela da razmatra početni prijedlog Nimica.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније