Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R.

27. 01. 2018. 21:31 >> 21:11
10

ŠTRAHE PORUČIO

"Mir na Balkanu samo zajedno sa Srbima"

Mir i saradnja na Balkanu ne mogu da se postignu protiv Srba ili bez njih, već samo zajedno sa njima, porio je austrijski vicelancelar Hajnc-Kristijan Štrahe

On je istakao da je njegovoj zemlji i vladi, "mir i suživot naroda na Balkanu" bio i ostao važan.

"Ako se pogledaju istorijski procesi i strahote rata, važno je da se spozna da je samo saradnja put do mira. Srbi kao najveći narod na Balkanu u tome imaju ključnu ulogu. To ne može da se postigne protiv ili bez Srba, već samo zajedno sa njima", istakao je austrijski vicekancelar u intervjuu Tanjugu, prenosi B92.

Štrahe smatra da se Srbija nalazi na "dobrom putu" kad je riječ o pristupnim pregovorima, ali ističe da i Evropska unija mora da ima fer pristup.

"Poštovanje i dostojanstvo u pregovorima moraju imati obje strane", kaže on i dodaje da članstvo te zemlje u EU, u rokovima koje daje Evropska komisija, može postati realnost.

"Mora se, međutim, detaljno pregovarati i moraju se uskladiti interesi obje strane", rekao je Štrahe i dodao da će nova austrijska vlada podržavati Beograd na tom putu.

Na pitanje da li nedavna izjava evropskog komesara za proširenje i susedsku politiku Johanesa Hana - da EU sigurno neće “uvoziti” neriješene probleme i da Srbija mora da riješi problem sa Kosovom - znači da će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova, Štrahe kaže da je to "veoma teška situacija koja mora da se savlada zajedničkim naporima".

Vicekancelar Austrije ističe da se mora imati u vidu Rezolucija UN 12 44 i naći rješenje za sjever Kosova:

“U međunarodnoj zajednici mora postojati razumijevanje da, posebno na sjeveru Kosova, gdje živi oko 250.000 Srba, sa dobrim razlozima postoji želja za autonomijom", kazao je Štrahe.

 

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније