Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

26. 01. 2018. 09:33 >> 09:08
10

KLJUČNA 2019. GODINA

EU "daje rok" Srbiji u vezi Kosova

Sveobuhvatna normalizacija odnosa Srbije i Kosova, u obliku pravno obavezujućeg sporazuma, za EU je "hitna", piše u radnoj verziji strategije EU za proširenje.

Kako saznaju "Večernje novosti", koje su imale uvid u taj dokument koji bi i zvanično trebalo da bude predstavljen u februaru, sporazum između Beograda i Prištine od suštinske je važnosti za evropsku perspektivu kako Kosova, tako i Srbije i šireg regiona.

Naglašava se da će visoka predstavnica EU intenzivirati svoj angažman u olakšavanju pregovora između Prištine i Beograda s namjerom postizanja normalizacije odnosa u formi pravno obavezujućeg sporazuma. 

Strategija sadrži i "indikativnu ilustraciju" koraka potrebnih za završetak procesa pristupanja Srbije EU do 2025, što predstavlja najbolji scenario.

Tako, najkasnije do kraja 2019. godine, između ostalog, Beograd treba da ispuni prelazna mjerila u okviru poglavlja 35, koja se odnose na Kosovo. 

U dokumentu stoji i ova formulacija: "Srbija i Kosovo treba najkasnije do ove faze da ostvare sveobuhvatnu normalizaciju odnosa, što bi trebalo da otvori put za dalji suštinski napredak Kosova na putu evropskih integracija." 

Sve ovo znači da bi za manje od dvije godine Beograd i Priština trebalo da zatvore sve sporne teme, što djeluje preambiciozno, s obzirom na puzajući tempo dosadašnjeg dijaloga. 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније