Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

21. 01. 2018. 11:45   >>  11:12 15

DEMOKRATA KARDIN

"U Srbiji i RS snažan maligni uticaj Rusije"

Američki senator, demokrata Ben Kardin izjavio je da se u Srbiji i u Republici Srpskoj osjeća "snažan maligni uticaj Rusije".

On je napomenuo da dok se predsjednik Srbije od 2012. godine najmanje 12 puta sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, posljednji američki predsjednik koji je posjetio Beograd bio je Džimi Karter 1980. godine.

Kako je rekao u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, SAD moraju biti više "fizički" prisutne u Srbiji i to na najvišem nivou, jer je Srbija veoma značajna zemlja u regionu, a bilateralni odnosi između SAD i Srbije izuzetno važni. 

"Znam da su delegacije Kongresa bile u posjeti Srbiji, takođe sam i sam preko naše Helsinške komsije za bezbjednost i saradnju u Evropi imao mnogo aktivnosti sa Srbijom i širim regionom. Zato mislim da bi i Bijela kuća trebalo da pokaže više interesovanja za Srbiju upravo preko posjeta najvišeg nivoa", rekao je Kardin. 

Kardin, koji je autor nedavnog izvještaja senatskog Odbora za spoljnu politiku o tome da Sjedinjene Države i Evropska unija moraju pojačati prisustvo u Srbiji i širem regionu, kako bi se odgovorilo na sve snažniji ruski uticaj, rekao da su SAD registrovale "povratak" Rusije na međunarodnu scenu. 

"Nemamo nikakvu sumnju u to da je cilj Moskve da na sve načine sprečava evropsko jedinstvo. Moskva pokušava da prepozna gdje su rupe, pukotine, međuprostori, kako bi gospodin Putin pokušao da na tim tačkama uspostavi ili ojača rusku dominaciju. Videli smo kako je Rusija koristila svoje trupe koje su trenutno u Gruziji, u Moldaviji, u Ukrajini; vidjeli smo kako širi svoju propagandu. Cilj svega toga je usporavanje širenja Evropske unije i NATO saveza ili kompromitovanje i degradiranje demokratskih institucija drugih zemalja", rekao je Kardin. 

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније