Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ Beta ]

18. 01. 2018. 14:55 >> 14:24
3

U ALEJI VELIKANA

Sahranjen Oliver Ivanović

U Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu danas je sahranjen lider Građanske inicijative Oliver Ivanović koji je ubijen prije dva dana u Kosovskoj Mitrovici.

 

Sahrani Ivanovića prisustvovalo je više hiljada građana, među kojima su bili i političari i javne ličnosti, a građani sjeverne Kosovske Mitrovice organizovano su autobusima došli u Beograd.

Svjetska šampionka u karateu i dugogodišnja Ivanovićeva prijateljica Tanja Petrović održala je u ime porodice i prijatelja govor, navodeći da je nema pred zločinačkim činom.

"Ne boj se Olivere tamo gdje ti ideš, tamo je Bog, tamo je vjera i istina za koju si se borio i poginuo", rekla je Tanja Petrović i poručila: "Svi smo mi Oliver".

Vladika raško-prizrenski Teodosije služio je opelo Ivanoviću ispred Crkve Svetog Nikole na Novom groblju, a u govoru poslije opela kazao da su Ivanovića poštovali na Kosovu, u Srbiji, ali i inostranstvu i da su ga nerijetko poštovali i Albanci i da će duboko svima nedostajati.

On je kazao da Ivanović nije upirao prstom u ljude, već je govorio o problemima koje treba zajedno rešiti i da za njega pitanje Kosova nije bilo političko pitanje, već pitanje "kako da se unaprijedi život i južno i sjeverno od Ibra", ali da je bio tu i kada je 1999.  trebalo sačuvati Kosovsku Mitrovicu.

"Oliver ostaje sa nama kao simbol naše riješenosti da budemo svoj na svome, borbe za istinu i pravdu", rekao je vladika Teodosije.

Saučešće porodici izrazili su premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je predvodila delegaciju Vlade Srbije i ministri Rasim Ljajić, Nenad Popović, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, patrijarh Irinej, gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić, kao i bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Na groblje su došli predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković, bivši gradonačelnik Beograda Dragan Djilas, predsjednici Demokratske stranke Dragan Šutanovac, Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, Pokreta slobodnih građana Saša Janković, Narodne stranke Vuk Jeremić, Ljevice Srbije Borko Stefanović, Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, bivši predsjednik Kordinacionog tijela za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović, kao i brojne ličnosti iz javnog života.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima Olivera Ivanovića preijnet je sinoć iz Kosovske Mitrovice u Beograd, a mnogi građani su saučešće izjavili porodici sinoć u kapeli.

Ivanović je ubijen 16. januara ispred sedišta SDP u Kosovskoj Mitrovici sa šest hitaca iz vatrenog oružja.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније