Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

14. 01. 2018. 19:06 >> 19:39
11

STOJANOVIĆ OCIJENILA

"Amfilohiju cilj Vučić, a ne Kosovo"

Još nije došao momenat kada će Srbija Kosovom morati da plati ulazak u EU, ocijenila Dubravka Stojanović, profesorka na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Upitana šta je onda natjeralo potpisnike "Apela za odbranu Kosova i Metohije", uključujući mitropolita SPC Amfilohija, da pomisle da Vučić sprema izdaju Kosova i da li oni onda znaju nešto više nego ostali, Stojanović odgovara odrično.

"Ne, to je jedna ekipa sa svim svojim frontmenima, a Amfilohije je 'električni zec', dakle onaj koji prvi povuče trku, ali ta ekipa 'jaše' još od osamdesetih. To su manje više sva imena koja su pokrenula sve: od memoranduma i drugih nacionalnih planova, do ratne ideologije. To je stara ekipa, odavno je zajedno i redovno na taj način "izlijeće". Pitanje je zašto baš sad, ali mislim da nema to veze sa Kosovom", kazala je Stojanović u intervjuu za "Živu istinu".

Upitana na osnovu čega potpisnici vjeruju da je Vučić od dvije stolice odabrao Zapad, a ne Istok, kaže da je riječ o  prevenciji.

"Mislim da se oni više plaše, a Vučić ni sam ne zna šta je odabrao. Apel je preventivan. Ta ekipa je još osamdesetih, prije svega u crkvenim glasilima, a onda i drugim, pokrenula pitanje promjene granica Jugoslavije, etničkog čišćenja. To je program koji su oni napravili i nastavljaju sa tim i prosto preventivno prijete Vučiću da se slučajno ne odluči za EU", kaže Stojanović.

Ona je ocijenila da za takvu akciju postoji podsticaj iz Moskve.

"Ima mnogo dokaza da su stalno u nekoj vezi sa Moskvom, ta veza se potvrdila sigurno tokom petooktobarskih promjena. Jasno, bilo je i projekata koji su pokazali da je njeno propagandno, finansijsko, medijsko prisustvo sve veće, ali nijesam saglasna sa teorijom da se radi o dvije stolice već bih to uporedila sa igrom muzičkih stolica - to je ono kad imate mnogo stolica pa se pusti muzika, onda kad muzika stane vi morate da nađete svoju stolicu i tu neko ispadne. Na Balkanu imamo mnogo više igrača, uz Rusiju, Ameriku i EU, tako da je ovo komplikovanija igra. Vidjećemo ko će svoju stolicu naći, a moja strijepnja je da će Srbija ostati bez ijedne", objašnjava Stojanović.

Istoričarka vjeruje da je izjava premijerke Srbije Ane Brnabić da u Srebrenici nije bilo genocida promišljen stav, a ne lapsus. Stojanović je, u emisiji "Živa istina", ocijenila da je riječ o motivu nešto dubljem od suočavanja sa prošlošću - potrebom za monopolom na status žrtve genocida.

"Sistematski se izbjegava ta riječ. Nastaviti da govorite da to nije genocid znači negirati međunarodno sudstvo. Pitanje je zašto je to toliko važno, spremni ste da prihvatite etnička čišćenja, logore, silovanja, ali genocid ne može nikako. Mislim da nije samo stvar u tome da se izbjegava suočavanje, to je nešto dublje – potreba za monopolom na genocid. Ako se sjetimo kako je krenula ratna propaganda u Srbiji 80-tih, taj rat koji se pripremao zvao se prevencijom genocida. Jedna od glavnih tema bila je ta riječ genocid- Srbi kao genocidirani narod, Hrvati kao genocidni narod, genocid nad Srbima je postala svakodnevna tema, pokazivane su lobanje i dječji prstići, otvarane su jame...Proizvodnja tog straha je bila uvod u rat i time su Srbi od sebe napravili žrtvu broj jedan – monopol nad genocidom. Kao što je rekao izraelski intelektualac Amos Oz - 20 vijek je vijek svjetskog šampionata za najveću žrtvu", ocijenila je Stojanović.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније