Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

12. 07. 2013. 14:13 >> 14:13
10

21 GODINA

Srebrenica: Pomen stradalim Srbima

U Srebrenici će danas biti obilježena 21 godina od stradanja 69 srpskih civila i boraca na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim i bratunačkim selima.

Za ove zločine, koji su prema svjedočenju očevidaca počinili pripadnici tzv. Armije RBiH još niko nije odgovarao. B92 je prenio da se "Petrovdanski dani" organizuju u znak zahvalnosti i sjećanja na stradanje 69 srpskih civila i boraca, a tog tragičnog Petrovdana su nestala još 22 Srbina, od kojih je sedam zarobljeno živih i do danas se o njihovoj sudbini ništa ne zna. 

Od 22 nestala, 10 je slučajno ekshumirano 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka. Posmrtni ostaci stradalih su posle više od godinu identifikovani i sahranjeni na Petrovdan prošle godine.

Poslije svete liturgije u crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Srebrenici, članovi porodica poginulih, rodbina, komšije, saborci i delegacije boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, te srpskih članova opštinske vlasti, posjetiće mjesta stradanja. 

Kod spomenika i kosturnice na Zalazju biće služen parastos za 69 Srba ubijenih na Petrovdan 1992. godine i sve ostale srpske borce i civile iz ove opštine poginule u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније