Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

09. 01. 2018. 20:14 >> 19:45

SASTANAK U FEBRUARU

Kitarović i Erdogan najavili pomoć BiH

Hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar-Kitarović i njen turski kolega, Redžep Tajip Erdogan saglasili su se danas u Ankari da će pomoći BiH u pokretanju reformi koje će tu zemlju približiti EU i najavili trilateralni sastanak na najvišem nivou.

Oni su najavili da će se ministri spoljnih poslova Hrvatske, BiH i Turske sastati u januaru, a da će sastanak na najvišem nivou biti održan u februaru, prenijela je agencija Hina.

Erdogan i Grabar-Kitarović, koja boravi u jednodnevnoj posjeti Turskoj, razgovarali su i o jačanju bilateralnih odnosa i podsticanju investicija, kao i o migrantskoj krizi i odnosima Turske i EU.

"Zahvalna sam vam zbog vašeg razumijevanja da postoji potreba da i Hrvatska i Turska nastave da djeluju kao posrednici u jačanju reformskih procesa u BiH, od političkih i ekonomskih do društvenih, koji bi trebalo da tu zemlju pokrenu prema razvoju, na korist svih građana, i ubrzati njen put prema EU", rekla je Grabar-Kitarović na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Erdogan je rekao da je sadašnja struktura vlasti u BiH određena Dejtonskim sporazumom.

"I to je na neki način unutrašnja stvar BiH. Trilateralni savjetodavni mehanizam pokrenućemo sastankom naših ministara spoljnih poslova, nakon toga će uslijediti sastanak čelnika tri države na kojem ćemo vidjeti koji bi koraci mogli da se preuzmu", rekao je turski predsjednik.

Dodao je da su Hrvatska i Turska samo posrednici u BiH i da je "prerano komentirisati koji bi mogao da bude ishod".

Agencija Anadolija prenijela je da su Erdogan i Grabar-Kitarović prije konferencije za novinare razgovarali o odnosima Turske i Hrvatske, i mogućnostima saradnje u vezi sa regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније