Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

RTS/B92/Tanjug [ Objavio: O.Z. ]

08. 01. 2018. 16:33   >>  16:14 32

REAGOVALI ZVANIČNICI

Amfilohije izjavom pokrenuo lavinu u Srbiji

Izjavama o odnosu srpskih vlasti prema Kosovu, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pokrenuo je "lavinu" u Srbiji, pišu tamošnji mediji. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić neće komentarisati izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija do 14. januara.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije naveo je da je “Apel za odbranu Kosova i Metohije“ potpisan zbog „nepovjerenja i kombinacija“. Osim toga, on je, kako se navodi, “izrazio bojazan da politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića vodi "izdaji Srbije i Kosova".

Generalni sekretar PredsJedništva Srbije, Nikola Selaković, rekao je da se mitropolit Amfilohije “bavi vradžbinama”, kada govori o strahovanju da će “Vučić predati Kosovo”.

“O izjavama Amfilohija Radovića bih mogao da govorim satima. Šta drugo da očekujete od čovjeka koji je Vučiću već dva puta držao opelo”, rekao je Selaković gostujući na RTS-u.

Funkcioner SNS i blizak saradnik predsjednika Srbije naveo je da Amfilohije u svojoj izjavi ne osuđuje Vučića za nešto što je učinio, već se “bavi vradžbinama”.

“Govori o nekim neizvjesnim stvarima, on govori nešto što nikako ne odražava duh srpskog pravoslavlja”, rekao je Selaković.

Bivši ministar pravde Srbije je rekao da su Vučićevi prethodnici i njihova politika smanjili broj Srba u Crnoj Gori, a da je Vučićeva politika dovela do povećanja broja Srba na Kosovu.

“Kao što nije htio da se dodvorava beogradskoj čaršiji i onima koji su uvalili Beograd u dugove, neće Vučić da se dodvorava ni Amfilohiju Radoviću”, rekao je Selaković.

Vulin: Amfilohije je i Vučića i mene žive sahranjivao

Od kletvi Amfilohija Radovića ni jedan Srbin na Kosovu i Metohiji nije ojačao, ali je od napora Aleksandra Vučića kosovska nezavisnost postala mnogo slabija, ocijenio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

"Amfilohije Radović je Aleksandra Vučića i mene dva puta žive sahranio, držeći nam opela i protiv i ljudskih i protiv Božjih zakona", saopštio je Vulin.

"Kada je Kosovo zaista bilo izdano i napušteno, Amfilohije Radović nije sahranjivao žive i nije bacao kletve na one koji su zabranjivali srpsko ime u Crnoj Gori i priznali Kosovo kao nezavisnu državu, a pravdali i hvalili NATO bombardovanje", saopštio je Vulin.

On je naveo da je Vučić, kao niko do njega, ujedinio Srbe, zaštitio Republiku Srpsku, prešao preko starih podjela, usudio se da kaže da neće biti ponovljene i nekažnjene Oluje, Jasenovac, Martovski pogrom.

"Amfilohije neće voditi državnu politiku Srbije"

Pitanje Kosova ne treba da bude pitanje oko koga će nas bilo ko, pa i mitropolit Amfilohije, dijeliti na “izdajnike” i “patriote”, već pitanje oko koga svi treba da se okupimo kako bismo pronašli najbolje rješenje za naše građane i budućnost Srbije, izjavila je potpredsjednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović reagujući na izjavu mitroploita Amfilohija.

Ona je dodala da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "posljednji čovjek u Srbiji kome se može reći da ne vodi račina o Kosovu i srpskim građanima koji tamo žive".

Potpredsjednica Vlade Srbije očekuje da će, kako se unutrašnji dijalog bude bližio kraju, tako i pojačavati napadi nacionalista na Vučića.

"Predsjednik se, kako je već nekoliko puta rekao, neće miješati u crkvene stvari, kao što ni mitropolit Amfilohije neće voditi državnu politiku Srbije", kazala je Mihajlović.

"Izjave Amfilohija - naručen napad"

Izjave mitropolita Amfilohija protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, naručeni su napad i diskvalifikuju svakoga ko na taj način istupa kao predstavnik crkvenih vlasti, smatra direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, Marko Đurić.

"Lično smatram da je stvar o naručenom napadu i da je riječ o činu koji, ponavljam, diskvalifikuje svakog onog ko na taj način istupa kao predstavnik crkvenih vlasti, čini ga jednim čovjekom koji se bavi opozicionim političkim djelovanjem na jedan vulgaran i neprimjeren način", rekao je Đurić gostujući na televiziji "Pink".

On ističe da ga je sramota kao vjernika i kao Srbina kada čuje da neko ko nosi odoru Srpske pravoslavne crkve, govori na "jedan necrkveni i sramotan način".

Prema njegovim riječima, istorijski gledano Amfilohije je u političkom smislu uvijek podržavao opciju čiji je rezultat da je Srba uvijek bilo manje i u Crnoj Gori i na drugim mjestima.

"Amfilohije da se uzdrži od ličnih stavova"

Na izjave mitropolita crnogorsko-primorskog, reagovala je i Socijalistička partija Srbije (SPS), koja vjeruje da izjava predstavlja njegov lični stav i izraz samo njegovog animoziteta a ne zvaničan stav Srpske pravoslavne crkve.

Kako se navodi, pozivaju mitropolita Amfilohija da se uzdrži od iznošenja ličnih stavova o unutrašnjem dijalogu o Kosovu jer njegove riječi, kako kažu, nijesu u skladu sa duhom hrišćanske tolerancije i međusobnog uvažavanja "o kojima najviše govorimo tokom ovih Božićnih praznika".

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније