Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

04. 01. 2018. 09:24 >> 11:16
6

IRINEJ SAOPŠTIO

Još nije vrijeme da papa dođe

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) izjavio je da Srbija nikada ne može da pokloni Kosovo i Metohiju, kao i da još nije vrijeme da poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo posjeti Srbiju.


On je u intervjuu za Televiziju "Hram" rekao i da vrh države, narod i Crkva žele mir sa svima.

"Može Kosovo da bude oteto, da bude okupirano kao što jeste danas, ali Srbija nikada ne može da kaže 'mi to poklanjamo', jer ono što se pokloni zauvijek se izgubi, a ono što se otme na silu, na isti način se i vrati", rekao je Irinej.

Patrijarh je dodao da koliko vidi "država čini velike napore da se Kosovo sačuva u okviru Srbije i da se nađe političko rješenje tako da bude na zadovoljstvo i jednih i drugih i da ostane to što jeste". 

"Mi ne možemo da zamislimo Srbiju bez Kosova i Metohije", rekao je patrijarh Irinej.

"To je stara Srbija, koja je rodila ovaj drugi dio Srbije. Kosovo je naša istorija, kultura, duhovnost, sva je ispunjena praslavnim svetinjama", rekao je on.

Patrijarh Irinej ocijenio je u intervjuu i da još nije vrijeme da poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo posjeti Srbiju. 

"Što se tiče želje rimskog episkopa da posjeti Srbiju, to su dobre želje i mi ih pozdravljamo. To bi bilo dobro našem narodu s obzirom na odnose s našim najbližim susjedima Hrvatima", kazao je Irinej.

On je dodao i da je Srbiji stalo da se ti odnosi poprave i da bi posjeta pape sigurno tome mnogo doprinijela.

"Baš zbog tih odnosa istorijskih koji su još uvijek svježi, smatramo da tome još nije prilika. Nije vrijeme. Ne bi željeli da se ma šta desi što bi još više opteretilo naše odnose povodom te posjete", naveo je Irinej.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније