Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

31. 12. 2017. 16:25 >> 15:53
5

MIŠČEVIĆ ZA RTS

Nezadovoljna brojem otvorenih poglavlja

Šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji (EU) Tanja Miščević rekla je danas da nije zadovoljna brojem otvorenih poglavlja u 2017, i dodala da će u prvoj polovini 2018. godine moći da se otvore najmanje četiri poglavlja.

"Samim brojem otvorenih poglavlja kao šef pregovaračkog tima nisam previše zadovoljna, s obzirom da imamo tri koja stoje u Briselu i koja su mogla biti predmet razgovora država članica", kazala je Miščevićeva za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Ona je ocijenila da su entuzijazam i ambicije jako dobri, ali da se u nekim segmentima ne može biti tako brz i to su segmenti koji se odnose na izmenu pravosuđa.

"Tu dolazimo do izmjene rješenja koje nudi Ustav Srbije iz 2006. godine, kojima se garantuje nezavisnost nosilaca pravosudne funkcije, radi se na izmjeni Ustava, na pravljenju predloga ustavnih amandmana, koji će tokom januara biti predstavljeni civilnom društvu u Srbiji", rekla je Miščevićeva.

Upitana o izjavi predsjednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera da bi do 2025. godine Srbija mogla da uđe u EU, kazala je da je proračun tačan, s tim što se mora biti pažljiv, jer države članice nijesu baš suviše oduševljene tom godinom.

"Tehnički jeste moguće, dakle, od samog broja poglavlja završavamo još jedno, koje će se vrlo brzo naći u Briselu, to je poglavlje koje se odnosi na statistiku, tako da ćemo u prvoj polovini godine moći otvoriti najmanje četiri, a za ostala čekamo 'zelena svjetla' od Komisije", rekla je Tanja Miščević.

U pregovorima Srbije i EU dosad je otvoreno 12 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније