Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta,I.Š. ]

24. 12. 2017. 11:20   >>  10:48 18

JANKOVIĆPORUČUJE

Srbija da se ne plaši vojvođanske autonomije

Nema razloga da se Srbija plaši vojvođanske autonomije, niti vojvođanska autonomija ima potrebu da nanese štetu bilo kome u Srbiji, rekao je u Zrenjaninu predsjednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković.

  

 

 

"Upravo je suprotno, svaka naša specifičnost, posebnost, bila ona jezička, kulturna nacionalna, ili ekonomska je, što se PSG tiče, prednost i kvalitet. Život ne može da čeka i želimo da na sto stavimo rješenja za budućnost", rekao je Janković.

On je na tribini "Zrenjanin i vojvođanske teme o kojima se ne priča", organizovanoj sinoć u Kulturnom centru u tom gradu, na kojoj je predstavljen dokument "Pismo za Vojvodinu", rekao da su Vojvodina i Srbija mnogo više od bilo kog političara i bilo koje stranke

“Građani Srbije i Vojvodine ne treba da budu taoci političara koji sebe smatraju vlasnicima određenih pitanja, vlasnicima određenih problema koji prijete konfliktima ukoliko ne dobiju ono što žele ili koji stvarne potrebe i interese razvoja stavljaju iza leđa, ako njihovi lični interesi budu zadovoljeni”, istakao je Janković.

Janković je rekao da je želja PSG da razgovara sa ljudima iz Vojvodine o tome kako oni vide svoj položaj u Srbiji, a da autonomija nije nešto što Beograd treba da pokloni bilo kome.

“Autonomja je nešto što pripada ljudima koji imaju svoju samosvojnost i ključna riječ u tome je povjerenje. Srbija mora da ima povjerenje u građane i Vojvodinu kao svoj sastavni dio, a tek kada građani budu imali povjerenje u svoju državu osjećaće se slobodno” kazao je on.

Kako je naveo, Pokret je stanovišta da Vojvodina ima šta da ponudi Srbiji i što je ona jača to je i Srbija jača, i obrnuto, ali da “nažalost ni jedno ni drugo ne jača već slabi u ovo tužno vrijeme kome ćemo vidjeti leđa”.

“Vojvodina nije ničiji miraz i sa Vojvodinom se ne može politički trgovati, pa da neko kaže dajte mi određeni dio vlasti, a ja ću Vojvodinu staviti u džep, ili, ako mi to ne date ja ću od Vojvodine da napravim krizu” ukazao je Janković.

Osim Jankovića, na skupu su govorili su Slavko Vukov, predstavnik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, Milan Vlajčić, osnivač PSG, filmski i književni kritičar, novinar i esejista, Nebojša Milenković, predsjednik Odbora za Vojvodinu PSG, Janko Baljak, osnivač PSG, filmski i televizijski reditelj, a učestvovao je i Željko Bodrožić, novinar i potpredsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније