Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

18. 12. 2017. 10:42   >>  10:20 18

RADIĆ O OPTUŽNICI

HR bi da učvrsti crno-bijelu sliku o ratu

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocijenio je danas da Hrvatska podizanjem optužnice za napad na Banske dvore poslije 26 godina želi da učvrsti sopstvenu "crno-bijelu" sliku o ratu, po kojoj to nije bio dogovoreni i planirani građanski rat, već etnička agresija Srba.


"Hrvatska želi da učvrsti i ono što piše u njihovoj novoj Strategiji nacionalne sigurnosti gdje se doslovce kaže da je jedan od ciljeva zaštite sigurnosti države i zaštita 'naučno dokazane istine o domovinskom ratu'", rekao je Radić agenciji Beta.

On je rekao da Hrvatska želi da dokaže da između tadašnjih rukovodstava Beograda i Zagreba nije moglo da bude bilo kakvog dogovora, čim je jedna strana pokušala da ubije rukovodstvo druge strane.

"Hrvatska želi da uguši svaki glas onih koji kažu da je rat bio politička propagandna igra. Od ponašanja hrvatske regularne vojske prilikom operacije Vojske Republike Srpske 'Koridor' pa sve do ponašanja Beograda i srpskog rukovodstva na Palama za vrijeme hrvatske akcije 'Oluja'", rekao je Radić i dodao da je takvo stanovište ne odgovara stvarnosti, zbog čega je i bilo potrebno više od četvrt vijeka da se napravi optužnica.

Protiv šestorice bivših visokih oficir Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane JNA podnijete su krivične prijave zbog raketiranja Banskih dvora u Zagrebu u oktobru 1991. Oni se sumnjiče za pokušaj ubistva najviših predstavnika državnih vlasti Hrvatske i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Radić je naveo da slika koju Hrvatska želi da stvori da je postojala velikosrpska agresija i pravedni odbrambeni rat, pada u vodu čim se uzme u obzir da je napad na Banske dvore izveden u trenutku kada je komandu nad JNA imalo Predsjedništvo SFRJ, a ne Slobodan Milošević.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније