Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

07. 12. 2017. 09:54   >>  09:23 14

KURTI ZA DW

Srbija abnormalna, ni Kosovo nije normalno

Kosovo treba da ima pravo da se na referendumu izjasni o ujedinjenju sa Albanijom, kaže u intervjuu za DW Aljbin Kurti, poslanik Samoopredjeljenja. Mislim da je Srbija abnormalna država, mislim da ni Kosovo nije normalna država, kazao je Kurti.

Govorio je zašto odbacuje briselski dijalog i Zajednicu srpskih opština.

"Odvojeni smo od Albanije prije više od jednog vijeka – nasilnim, nedemokratskim putem od strane velikih sila. Željeli bismo da imamo pravo da se ujedinjavamo sa Albanijom na demokratski i miran način – znači ne bismo počeli treći balkanski rat", rekao je Kurti u intervjuu vođenom na srpskom jeziku.

Novinarka DW je primijetila da u prostorijama pokreta Samoopredjeljenje, gdje je vođen intervju, nema zastava Kosova već samo Albanije.

"Naravno da mi priznajemo Republiku Kosovo, ali mislimo da član 1 tačka 3 Ustava koji nam ne dozvoljava da imamo spoljni apsekt našeg suvereniteta – samoopredjeljenje naroda – nije pravedan. Mislimo da moramo da imamo to pravo. Mislimo da nezavisnost Kosova nije proglašena naspram Albanije već naspram Srbije", odgovorio je Kurti.

Na pitanje o idejama o podeli Kosova ili razmjeni teritorija – sjever Kosova za Preševsku dolinu – Kurti je rekao: "Mislim da Srbija želi da mi to želimo, da na taj način napravimo trgovinu teritorijama. Time bismo digli ruke od sjevera Kosova".

Dodao je da je protiv odustajanja od sjevera Kosova "ne samo zbog naše države nego i zbog Mitrovice, ljudi tamo, i ekonomskog razvoja čija je suština evitalizacija Trepče".

Govoreći o svom protivljenju Zajednici srpskih opština, Kurti se pozvao na primer BiH gde je, kako je rekao, začetak Republike Srpske bio upravo u asocijaciji opština sa većinskim srpskim stanovništvom. "Mislim da Srbija ima iste ciljeve, isti mentalitet, iste političare, ali druga sredstva jer su okolnosti sada drugačije".

"U principu nisam protiv dijaloga, ali sam protiv dijaloga bez principa", rekao je Kurti o dijalogu u Briselu, kojem se protivi. Naveo je da pod pojmom "normalizacija" Beograd, Priština i Brisel razumeju potpuno različite stvari.

"Mislim da je Srbija abnormalna država, mislim da ni Kosovo nije normalna država. Ako normalizujete odnose između dve nenormalne države to će značiti rast abnormalnosti. Mi želimo normalno Kosovo, normalnu Srbiju pa će normalni odnosi biti prirodna posljedica toga", rekao je on.

Ocijenio je da pomirenja ne može biti dok Srbija ne prizna Kosovo i ne pristane da plati ratne reparacije.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније