Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

06. 12. 2017. 13:12 >> 13:12
32

DOBIO PODRŠKU SARAJEVA

Vučić: BiH neće priznati Kosovo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija i Bosna i Hercegovina imaju prijateljske odnose i da je danas dobio podršku članova Predsjedništva BiH da neće priznati nezavisnost Kosova, dok Srbija ne zauzme drugačiji stav.

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, danas su u službenoj posjeti Beogradu. Posjeta dolazi mjesec nakon izjave Izetbegovića vezane za priznanje Kosova, koja ja izazvala burne reakcije iz Srbije, ali i Republike Srpske.

"Stav Predsjedništva BiH je da, dok Republika Srbija ne zauzme drugačiji stav po pitanju Kosova i Metohije, da će imati (isti) stav po tom pitanju", rekao je Vučić poslije sastanka s tročlanim Predsjedništvom BiH.

On je kazao da razgovori nijesu bili laki, ali da "oni nijesu tu da bi se voljeli, već da bi rješavali probleme".

"Srbija i Bosna i Hercegovina imaju ekonomske odnose koji su iznad nivoa političkih odnosa, a koje ne ocjenjujem kao loše", kazao je Vučić.

On je naveo da su razgovarali o pitanju granica izmedju dve zemlje i da su dali predlog u "nonpejr" formi.

Vučić je kazao da je vjeruje da je dobio načelnu saglasnost za predlog "zamjena metar za metar kvadratni" djelova teritorije kod opština Priboj i Rudo.

"Za nas je tu važna pruga koja povezuje Beograd i Bar, koja prolazi kod mjesta Štripci i mi smo ponudili istu površinu bosanskohercegovačkoj strani na našoj teritoriji", rekao je Vučić.

Po njegovim riječima, u pitanju je i dio granice kod hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta, gdje je prvo Srbija zatražila da budu u cjelini na teritoriji Srbije, ali da je dogovoreno da se Srbiji omogući pravo međunarodne službenosti na tih 14 i 19 hektara u narednih 99 godina.

"Otkloniti pitanja koja opterećuju odnose"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da su sa predsjednikom Srbije razgovarali o unapređenju saradnje i "otklanjanju pitanja koja opterećuju odnose" dvije zemlje.

Čović je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem u Palati "Srbija" rekao da će se BiH prilagodjavati stavovima Beograda o unutrašnjim pitanjima Srbije.

"Među temama o kojima smo razgovarali su kako povećati saradnju i otkloniti pitanja koja opterećuju naše odnose, i otkoniti barijere za trgovinu", rekao je Čović.

Čović je rekao da je zajednički stav BiH da je neophodno riješiti pitanje granice sa susjedima i zahvalio Vučiću na "alternativama za granice", pošto su otvorena pitanja, kako je naveo, prepreka na putu BiH za podnošenje kandidature za članstvo u EU.

"Moraćemo zajedno mnogo intenzivnijom komunikacijom da dođemo do rješenja granica. Zbog složenosti odnosa u BiH teže se dogovaramo. Ostavite nam još prostora da se usaglasimo", rekao je Čović.

Poslije Čovićevog izlaganja, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je izjavio da se spoljna politika BiH vodi u Sarajevu, uz uzimanje u obzir stavova zemalja u susjedstvu.

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније