Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

04. 12. 2017. 17:32   >>  17:02 2

POLICIJA KOSOVA POTVRDILA

Usvojen zahtjev: Haradinaj nije na potjernici

Međunarodna policijska organizacija Interpol prihvatila je zahtjev Policije Kosova za skidanje sa spiska međunarodnih potjernica premijera Kosova Ramuša Haradinaja i 17 drugih lica sa Kosova, rečeno je agenciji Beta u Policiji Kosova.

Izvor agencije Beta potvrdio je da je zahtjev policije dostavljen preko i uz podršku UNMNIK-a.

Policija Kosova je 1. decembra primila pismo Interpola u kome se navodi da su svi građani Kosova koji su na potjernicama Srbije i čije je skidanje sa međunarodnih potjernica zatražila policija Kosova, skinuti sa međunarodnih potjernica. Policija Kosova je u junu prošle godine preko UNMIK-a dostavila Interpolu zahtjev za skidanje sa liste međunarodnih potjernica 20 lica, među kojima je bio i Haradinaj, što je praksa koja je uspostavljena od početka funkcionisanja UNMNIK-a na Kosovu.

U međuvremenu, Srbija je skinula sa spiska potjernice dva lica sa Kosova. U novembru prošle godine UNMIK je zahtev predao Interpolu uz pismo kojim podržava zahtjev Policije Kosova. Javnost u Srbiji saznala da je ukinuta potjernica za Haradinajem u subotu, 2. decembra, na šta je reagovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

U junu ove godine pravna kancelarija Interpola je zatražila od MUP-a Srbije da podnese argumente protiv prihvatanja zahtjeva Policije Kosova. MUP je odgovorio na zahtjev Interpola, a na njihov odgovor reagovala je Policija Kosova koja je pružila "konkretne argumente" zašto institucije Srbije nemaju pravo da podnose naloge za hapšenje i međunarodne potjernice.

Glavni argument Policije Kosova, a koji je podržao i UNMIK, bila je činjenica da institucije Srbije rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti iz 1999. godine nemaju jurisdikciju na teritoriji Kosova.

Prema tumačenju Policije Kosova ni jedna država ne može hapsiti građane Kosova koji su bili na potjernicama Srbije, pozivajući se na nekadašnje potjernice Interpola, međutim Srbija može tražiti hapšenje i izručivanje lica sa Kosova koja su optužena u Srbiji samo na osnovu posebnih međudržavnih sporazuma sa zemljama sa kojima ima takve sporazume.

Javnost u Srbiji saznala je da je Interpol ukinuo potjernicu za Haradinajem 2. decembra, na šta je reagovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova srbije, koje je najavilo je žalbu na tu odluku.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније