Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Index.hr,I.Š. ]

03. 12. 2017. 10:02   >>  09:32 29

ANDREJ PLENKOVIĆ

Prvi premijer u EU koji je podržao ratnog zločinca

Slobodan Praljak, reditelj koji je postao ključni vođa bosanskohercegovačkih Hrvata u ranim devedesetima, osuđen je za zločine koji uključuju bombardovanje Mostara i zlostavljanje zarobljenika, piše Guardian. Međutim, hrvatski premijer Andrej Plenković proglasio je ovu presudu "dubokom moralnom nepravdom".

 

 

 

Kako piše Gardijan , ovo je prva objava nekog čelnika vlade države iz Evropske unije koja podržava osuđenog ratnog zločinca.

"Ovo samoubistvo samo će zacementirati ono što javnost već misli o Haškom sudu", smatra Mina Vidaković iz novinske agencije Sense."U Srbiji i u Hrvatskoj javnost i mediji su zabrinutiji zbog optuženih nego zbog žrtava, dodaje.

"Stilizovanje u žrtvu"

Ne ispituje samo Gardijan reakcije hrvatskih dužnosnika povodom Praljkovog samoubojstva.

Austrijski dnevnik Der Standard objavio je veliku analizu pod naslovom "Hrvatska desnica profitirala je od samoubistva ratnog zločinca Praljka", u kojoj naglašava da hrvatska vlada nema nikakve pravne opcije kako bi uspješno pokrenula reviziju haške presude hercegovačkoj šestorki.

Na početku teksta opisuje se kako su se u Mostaru i Zagrebu palili lampioni u čast ratnog zločinca Slobodana Praljka, koji se otrovao u haškoj sudnici nakon što mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina.

Standard konstatuje da se po reakcijama hrvatskih nacionalista na Praljkovu smrt može pogrešno zaključiti da dotični nije ratni zločinac nego svetac.

"Svoje pretvaranje u ikonu Praljak je očito planirao" pa je računao da će njegovo samoubistvo imati političke posljedice.Jedna od njih je da hrvatska vlada odbija prihvatiti presudu hercegovačkoj šestorki, iako je dosad presude iz Haaga poštovala.

Praljkovo "stiliziranje u žrtvu" u zapećak je gurnulo prave žrtve, muslimane koje je u srednjoj Bosni i Hercegovini ubijao i proganjao HVO, piše austrijski Standard.

"Malo racionalnih glasova"

Ističe se i da je premijer Andrej Plenković, inače "više umjeren nego konzervativno-nacionalistički političar", počeo govoriti o nepravednoj presudi i najavio "pravne i političke korake", iako i sam zna da ne može ništa učiniti.

To je za Standard potvrdio i portparol Haškog suda, koji naglašava da su sve pravne mogućnosti iscrpljene. "U Hrvatskoj se može čuti malo racionalnih glasova" oko presude hercegovačkoj šestorki, a među njima su bivši predsjednik Ivo Josipović i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, navodi austrijski list.

Glasniji su ipak političari koji su od presude napravili veliko nacionalno pitanje, poput predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja "već sada skuplja glasove nacionalista za reizbor 2019. godine". Ona je Praljka hvalila i prije presude i protivno činjenicama ustvrdila da Hrvatska nije bila agresor u BiH. Tome se pridružio i Plenković, koji je suprotno istini izjavio da Srbija nije osuđena za udruženi zločinački poduhvat u Hagu.

Takođe, poznati njemački nedjeljnik Špigel na svojem portalu, inače jednom od najposjećenijih u Njemačkoj, objavio je veliki članak u kojem se zgražava nad činjenicom da “Hrvatska tuguje zbog jednog ratnog zločinca”.

Пратите нас на

Коментари29

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније