Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

09. 07. 2013. 10:57 >> 11:04
1

DIONICA AUTOPUTA

Opomena Srbiji od EU zbog hrasta?

Srbija bi mogla da dobije opomenu od Evropske unije (EU) ako bi se odlučila na sječu hrasta, starog više od šest vjekova, koji se nalazi u selu Savinac na trasi autoputa Beograd-Preljina na Koridoru 11 prema Crnoj Gori.

 

Beogradski mediji su objavili da su za danas zakazani sastanci u Ministarstvu građevine i kod premijera Ivice Dačića na kojima bi trebalo da bude donijeta odluka o daljoj sudbini hrasta.

 

Jedna od opcija koja se pominje, umjesto sječe hrasta, je njegovo premještanje. Nevladine organizacije i udruženja koja se bore da sačuvaju ovaj istorijski i kulturni spomenik upozoravaju da je zaštita životne sredine Evropi na prvom mjestu, te da s toga pomno prati da li zemlje kandidati poštuju EU propise i direktive.

Ivan Karić iz „Zelenih Srbije“ kazao je da je hrast, ispred kojeg su još Turci klečali, relikt starih evropskih šuma koje više ne postoje u Evropi i da zbog svoje drevnosti ima istorijske, kulturne i tradicionalne vrijednosti.

Inače, hrast predstavlja vjerski zapis zbog čega mještani vjeruju da će donijeti zlo i prokletstvo onome ko ga posiječe. Čak radnici iz Azerbejdžana, koji izvode radove i koji su muslimanske vjeroispovesti, odbijaju i da se približe hrastu.

Na Fejsbuk stranici “Oplaneti se! Recikliraj” postavljena je fotografija hrasta koji se nalazi između dvije trake autoputa od Ajndhovena do Vlišingena u Holandiji, poznatog kao “hrast na autoputu”, kako bi pokazali građanima da postoji i druga opcija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније