Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

02. 12. 2017. 12:27 >> 14:25
19

MUP SRBIJE

Interpol "izbrisao" Haradinaja

MUP Republike Srbije je najavilo žalbu na odluku Interpola da potjernice koje je srpsko pravosuđe raspisalo za Ramušem Haradinajem i još 17 osoba "više ne budu na snazi".

"Komisija za kontrolu međunarodnih potjernica u Lionu (u sjedištu Interpola) usvojila je žalbu UNMIK-a i 1. decembra 2017. odlučila da Interpol više neće tretirati ove potjernice, odnosno da će ih izbrisati iz sistema", istakao je MUP Srbije u saopštenju.

Najavili su žalbu na odluku Interpola da potjernice za Haradinajem i još 17 osoba, "koje je za njima zbog ratnih zločina raspisala Srbija, više ne budu na snazi".

U saopštenju MUP Srbije navodi i da će uputiti inicijativu Ministarstvu pravde i Tužilaštvu za ratne zločine kako bi "zajedno uložili žalbu na tu odluku Interpola".

Ministarstvo pravde Srbije nije dobilo obavještenje od Interpola o ukidanju potjernice koju je raspisao srpski sud za Haradinajem, rečeno je ranije danas Beti u tom ministarstvu.

Ministarstvo pravde: Potjernica za Haradinajem na snazi

Interpol ne može da ukine potjernicu protiv Ramuša Haradinaja, jer je ona raspisana po nalogu Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Potjernica je i dalje na snazi, kazali su iz Ministarstva pravde Srbije.

Interpol, ističu u ministarstvu, može samo da "zamagli" potjernicu, tako da ona ne bude vidljiva njegovim članicama, kao što je to sada slučaj sa Haradinajevom.

Međutim, potjernica, koju je raspisala Srbija za aktuelnim kosovskim premijerom, ostaje na snazi, kao i istraga koja je protiv Haradijnaja u toku, kažu za Tanjug u Ministarstvu pravde.

Haradinaj, dodaju, za Srbiju ostaje osumnjičeni za najteže ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji.

Na sajtu Interpola, na spisku traženih lica, ne vidi se ime kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, za kojim je Srbija izdala međunarodnu potjernicu.

Haradinajevo ime nalazilo se na sajtu Interpola na spisku od 18 osoba sa Kosova i Metohije, koje traži Srbija.

Haradinaj je 4. januara ove godine bio pritvoren u Kolmaru u Francuskoj, a na osnovu potjernice za ratne zločine, koju je protiv njega u Interpolu podigla Srbija.

Nakon četiri mjeseca trajanja sudskog postupka, sud u Kolmaru je krajem aprila odbacio zahtjev Srbije za estradikciju Haradinaja, bivšeg komandanta OVK.

Ranije danas kosovski ministar pravde Abelard Tahiri, u izjavi za Rojters kazao je da je Ramuš Haradinaj sklonjen sa Interpolovog spiska lica traženih na osnovu međunarodne potjernice koju je izdala Srbija.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније