Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ Beta ]

30. 11. 2017. 11:05 >> 10:40
9

PLENKOVIĆ PORUČIO

"Pokušaćemo da osporimo dio presude"

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je jutros u Zagrebu da će Hrvatska pokušati pravnim i političkim mehanizmima da ospori djelove haške presude ratnim čelnicima bosanskih Hrvata, koji se odnose na odgovornost hrvatskog državnog vrha iz '90-tih za ratna zbivanja u BiH.

"Hrvatska će davati snažnu podršku BiH, Hrvatima u BiH i nastojati pravnim i političkim mehanizmama da vidi šta može učiniti u osporavanju djelova presude", rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

On je naglasio da Haški tribunal sudi pojedinicima, a ne državama i da "s te strane za Hrvatsku nema nikakvih elemenata koji bi uticali na njenu odgovornost". Plenković je dodao da presude suda moraju doprinijeti i procesu utvrđivanja istine i pomirenja.

Hrvatski premijer na početku svog obraćanja ponovo je izrazio saučešće porodici jednog od osuđenih iz šestorke, Slobodana Praljka, koji se juče po izricanju presude ubio popivši otrov u sudnici Haškog tribunala.

"To je događaj bez presedana za sud. On je na neki način uputio poruku šta misli i kako doživljava presudu koja je i po nama nepravedna", dodao je hrvatski premijer.

Premijer je takođe izrazio saučešće porodicama svih žrtava u BiH, bez obzira na to ko su počinioci zločina.

On je nekoliko puta istakao da je Hrvatska pomagala BiH u vruheme rata '90-tih i u vruheme "agresije" na tu zemlju. Naglasio je i da je za Hrvatsku BiH prijateljska susjedna zemlja, kao i da uloga Hrvata u BiH ostaje ključna za funkcionalnost i budućnost te države.

Povodom jučerašnje konačne presude bivšim političkim i vojnim zvaničnicima bosanskih Hrvata i samoubistva Slobodana Praljka u sudnici Haškog tribunala, javnosti će se u 11 časova obratiti i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

I Sabor Hrvatske danas će, kako je najavljeno, sjednicu početi minutom ćutanja za Praljka, a u Saboru bi trebalo da bude pročitana i zajednička izjava parlamentarnih stranaka u vezi s haškom presudom. Protiv te izjave izjasnili su se poslanici opozicione stranke Glas. Poslanik te stranke Goran Beus Rihemberg napisao je na Fejsbuku da se ta stranka protivi instrumentalizaciji Sabora.

"Samoubistvo je izvršio pravosnažno osuđeni ratni zločinac. Pokušaji koji dolaze iz vrha Hrvatske demokratske zajednice da se Hrvatski sabor instrumentalizuje tako da u nastavku sjednice nekom posebnom izjavom odbaci pravosnažnu presudu Haškog tribunala i da se za osuđenog ratnog zločinca održi minuta ćutanja potpuno su neprihvatljivi i skandalozni", naveo je Beus Rihemberg.

Šestorici čelnika tzv. Herceg-Bosne Haški tribunal je u sredu izrekao konačnu presudu kojom su osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za zločine nad muslimanima tokom rata u BiH. Izricanje presude obilježio je incident poslije izricanja presude trećeoptuženom Slobodanu Praljku. Pošto mu je pročitana presuda Praljak je u sudnici popio otrov, a nekoliko sati kasnije je umro u bolnici.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније