Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

29. 11. 2017. 19:39   >>  19:09

PACOLI O BALKANU

"Potrebna nova politička klasa"

Ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli založio se danas na skupu o Balkanu u Vašingtonu za slobodnu trgovinu i za ekonomsku saradnju i poručio da je potrebno zaboraviti prošlost i okrenuti se budućnosti.

U govoru na konferenciji "Nadolazeća oluja? Oblikovanje budućnosti Balkana u eri neizvesnosti" u organizaciji Atlantskog savjeta SAD, Pacoli je izložio prednosti regiona za razvoj poslovnih poduhvata i okrenuvši se ministru spoljnih poslova Srbije, Ivici Dačiću rekao da za sve to postoji preduslov.

"Postoji preduslov za to gospodine Dačiću, da se zaboravi prošlost i gleda u budućnost", rekao je Pacoli srpskom ministru koji je zajedno s njim učestvovao na panelu o investiranju.

Pacoli je rekao da region može da bude uređena teritorija, da to može da se uradi korišćenjem novih metodologija, nove opreme, razvojem globalizacije i transparentnošću i odgovornošću i promjenom starih navika.

"Ne želim da vjerujem da ovaj region neće moći da postane prosperitetna teritorija i ne želim da vjerujem da će Evropska unija i SAD dozvoliti da ovaj region postane crna rupa", rekao je Pacoli.

Založio se za ekonomsku integraciju i depolitizaciju kompanija u regionu, kao što su elektroprivreda, željeznica, upravljanje putevima, rudnicima i rekao da one treba da postanu integrisane regionalne kompanije sa profesionalnom upravom.

On je pozvao američke firme da pojačaju prisustvo na Kosovu i da postoje mnogi podsticaji da se uključe u razvoj tog regiona.

Pacoli je rekao da je Kosovo u središtu Evrope i da će 17. februara iduće godine proslaviti 10 godina nezavisnosti i teškog rada na borbi protiv korupcije i kriminala.

Ukazao je da je južna Mitrovica određena kao slobodna zona i pozvao da se i sjeverni dio tog grada proglasi slobodnom zonom, a zajedno mogu da rade zajedno na poboljšanju života ljudi.

"Samo poboljšanjem života ljudi i otvaranjem radnih mjesta možemo da smanjimo uticaj politike", rekao je Pacoli.

On je rekao da je izgubljeno mnogo vremena i da je potrebna svojevrsna regeneracija političke klase iz 20. vijeka da bi se otvorio novi put jer je "otrov etničke podjele zasijan suviše duboko".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније