Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

22. 11. 2017. 22:53 >> 22:21
17

PRESUDA MLADIĆU

Zagreb nezadovoljan, nije utvrđeno učešće Srbije

Vlada Hrvatske ocijenila je danas da je primerena prvostepena presuda Ratku Mladiću kojom je osuđen na doživotnu robiju, ali i izrazila nezadovljstvo što tom presudom nije utvrđeno učešće i najviših funkcionera Srbije u "sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu".

"Izražavamo nezadovoljstvo zaključcima Raspravnog veća u dijelu u kojem nije utvrđeno učešće i najviših državnih funkcionera Srbije u takozvanom sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu, s obzirom da su u optužnici bili navedeni (Slobodan Milošević, Jovica Stanišić, Frenki Simatović, Željko Ražnatović i Vojislav Šešelj)", saopštila je Vlada Hrvatske.

U saopštenju se navodi da je današnjom presudom Mladiću još jednom potvrđeno da je u Srebrenici počinjen zločin genocida.

Hrvatska Vlada podsjeća da je Mladić prvostepeno osuđen za učešće u četiri udružena zločinačka poduhvata, uključujući i udruženi zločinački poduhvat u BiH s ciljem da se bosanski Hrvati i Muslimani trajno uklone s područja na koje su bosanski Srbi polagali pravo, pri čemu su kao učesnici poduhvata navedeni i tadašnji najviši funkcioneri Republike Srpske.

Vlada Hrvatske je izrazila i žaljenje što Ratko Mladić "nije optužen i osuđen i za brojna zlodjela počinjena tokom agresije na Republiku Hrvatsku". Dodaje se da je Hrvatska u tom predmetu, preko svojih nadležnih tijela, pružala pomoć tužilaštvu Haškog tribunala i ispunjavala njegove zahtjeve.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala osudilo je danas Mladića na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i za zločine protiv čovječnosti u 15 bosanskih opština, koji obuhvataju progone, istrjebljenja, ubistva, deportacije i prisilna premještanja. Proglašen je krivim po svim tačkama optužnice izuzev prve koja se odnosi na genocid u šest opština u BiH.

Hrvatski zvaničnici: Presuda primjerena i očekivana

Hrvatski zvaničnici ocijenili su danas da je presuda Ratku Mladiću očekivana i primjerena, i izrazili nadu da će biti barem djelimično satisfakcija porodicama žrtava.

"Nadam se da će ova presuda doživotnog zatvora biti barem djelimično satisfakcija porodicama svih koji su poginuli, ubijeni, mučeni i nestali u to vrijeme kad je Mladić bio jedan od simbola rata, brutalnosti i genocidnosti", rekla je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović novinarima u Rijeci.

Ona je rekla da joj je žao što Mladić nije odgovarao za zločine počinjene u Hrvatskoj, posebno Škabrnji.

Premijer Andrej Plenković ocijenio je da je presuda Mladiću primjerena s obzirom na najteža krivična djela zločina protiv čovječnosti koja su bila predmet optužnice.

"Smatramo da je s obzirom na sve u čemu je učestvovao Mladić ova presuda primjerena", rekao je Plenković novinarima u Zagrebu.

On je dodao da mu je žao što presudom nijesu obuhvaćeni i zločini na prostoru Hrvatske, ali da do toga očito nije došlo zbog obimnosti predmeta.

Upitan da li je te zločine trebalo da procesuira hrvatsko Državno tužilaštvo, Plenković je odgovorio da je to pitanje za njih.

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je da je presuda očekivana i izraio nadu da će biti potvrđena u drugostepenom postupku. I on je izrazio žaljenje što se Mladiću u Hagu nije sudilo i za zločine u Hrvatskoj.

Lider najveće opozicione stranke, Socijaldemokratske partije, Davor Bernardić pozdravio je presudu i ocijenio da je ona mala satisfakcija žrtvama monstruoznog genocida koji se dogodio u BiH.

On je ocijenio i da presuda Mladiću pokazuje i umiješanost vrha srpske politike iz tog vremena u te zločine.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније