Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila: M.L.B. [ n1info.com ]

22. 11. 2017. 13:33 >> 13:02
6

BRAMERC O PRESUDI

Žrtve sada znaju ko je kriv

Haški tužilac Serž Bramerc rekao je da je zadovoljan presudom generalu Ratku Mladiću koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata u BiH.

 

Bramerc je na konferenciji za novinare u Hagu ocijenio da je današnji dan značajn datum za međunarodnu pravdu, podsjetivši da je Mladić prva osoba koji je Haški tribunal optužio za zločina i posljednja koja je osuđena.

Bramerc kaže da porodice žrtava danas znaju ko je odgovoran za ono što su pretrpjele. Dodao je i da je 2008. godine, kada je došao na čelo Tužilaštva, imao nadu da će Radovan Karadžić i Ratko Mladić biti uhapšeni, ali da nije bio optimista.

“Danas su obojica osuđeni i to je veliko dostignuće za Tužilaštvo, žrvte i preživjele. Prvi zahtjev na svim sastancima sa preživjelima, uvijek je bio da se uhapse Mladić i Karadžić. Tražili smo doživotnu kaznu i dobio je doživotnu kaznu”, istakao je Bramerc.

Haški tužilac upozorio je i da je glorifikacija ratnih zločinica veliki problem i prepreka pomirenju u regionu zapadnog Balkana.

“Volio bih da vidim više odgovornih političatra koji će pročitati presude, i priče žrvata, nema tu ničeg herojskog. Nema ničeg herejskog u egzekucijama i prisiljavanju ljudi da napuste svoje domove. Oni su osuđeni za nepoštovanje Ženevske konvencije, jer se nijesu ponašali kao pravi vojnici”, poručio je Bramerc.

Dodao je i da mediji nose ogromnu odgovornost da javnosti prenesu istinu, što je naročito važno u vrijeme kada se, kako je rekao, poriču ratni zločini i glorifikuju ratni zločinci.

Na pitanje da li će se Tužilaštvo žaliti na presudu Mladiću zbog toga što general Vojske Republike Srbije nije osuđen po prvoj tački optužnice – za genocid u šest opština BiH, Bramerc je rekao da će Tužilaštvo proučiti presudu i da razumije frustraciju zbog te tačke, ali da to ne smije umanjiti sveukupni rezultat ovog predmeta.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније