Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

08. 07. 2013. 11:17 >> 11:20

18. GODIŠNJICA

Krenuo 'Marš mira Srebrenica 2013'

Krenula je kolona "Marša mira Srebrenica 2013", akreditirano je 4.400 učesnika, ali učesnici još pristižu, prenijela je sarajevska agencija Fena.

Ovom manifestacijom, koja se organizuje od 2005. godine, obilježava se stradanje Bošnjaka koji su nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine pokušali da stignu do teritorije pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine.

"Marš mira" postao je međunarodna manifestacija, pa se veliki broj ljudi iz svijeta pridružuje Maršu. Prošle godine bilo je oko 8.000 učesnika.

Osim pješačkog pohoda, podršku će dati i učesnici Biciklističkog maratona Bihać - Potočari kao i motobajkeri iz Sarajeva.

Drugog dana je planirano da kolona stigne do sela Mravinjci, opština Bratunac, a treći dan u Donje Potočare.

Po završetku Marša, učesnici će prisustvovati komemoraciji i klanjanju dženaze-namaza i ukopu identifikovanih žrtava genocida počinjenog u Srebrenici, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula biće pokopani posmrtni ostaci još 409 žrtava srebreničkog genocida.

Od 409 identifikovanih žrtava, njih 44 bili su dječaci starosti između 14 i 18 godina. Šest dječaka imali su 15 godina kada su ubijeni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније