Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Anadolija; B.V. ]

21. 11. 2017. 12:35 >> 12:17

ZAEV PORUČIO

Poštujemo dijalog Beograda i Prištine

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas u Beogradu da Srbija i Makedonija imaju odnose na visokom nivou i da su evrointegracije prioritet za obje zemlje i pitanje na kojem zajedno mogu da rade.

Upitan o najavi Makedonije da će glasati za članstvo Kosova u UNESCO, Zaev je rekao da Makedonija poštuje dijalog Beograda i Prištine i da vjeruje da će rješenje biti nađeno uskoro.

"To važno za Srbiju i njenu evropsku perspektivu, ali vjerujte to je važno i za evropsku perspektivu cijelog regiona", rekao je Zaev na konferenciji za novinare s premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Na pitanje o Kosovu, ali i o nekoliko diplomatskim trzavica proteklih mjeseci i Brnabić i Zaev rekli su da zemlje imaju prijateljske odnose i da su konstantno na vezi kako bi rješavale otvorena pitanja.

Zaev je ocijenio da je ekonomska saradnja konstantno dobra i da i uvoz i izvoz obje zemlje rastu, a da je Srbija treći trgovinski partner Makedonije i da je trgovinska razmena u 2016. godini dostigla 723 miliona dolara.

Kada je reč o regionalnoj saradnji, Zaev je rekao da će Makedonija podržati "srpski interes" i tako podržati nastojanja Srbije da bude sjedište transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope, dok je Brnabić rekla da će Makedoniju podržati za svaku aktivnost koju želi da organizuje kakva je IT i digitalni samit u Skoplju naredne godine.

Brnabić je na konferenciji rekla da je dogovoreno da zajednička sednica dvije vlade bude održana krajem februara, ili početkom marta 2018. godine.

Ona je rekla da je posjeta makedonskog premijera važna i dobar signal za dalje projekte, među kojima je pomenula i povezivanje dvije zemlje, završetkom južnog kraka Koridora 10, mogućnost izgradnje gasne interkonekcije Vranje-Kumanovo, i izgradnju pruge Budimpešta-Beograd-Skoplje.

"Važno je da danas imamo ovu posjetu, ona je dobar signal za sve naše dalje projekte, dobar signal koji govori da sva otvorena pitanja treba da rešavamo dijalogom", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je sastanak dobra prilika za dodatno ekonomsko i trgovinsko povezivanje i veću saradnju u radu dvije carinske uprave.
Brnabić je pohvalila i saradnju ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Makedonije na sprječavanju ilegalnih migracija.

Zaev je rekao da je Srbija susjed s kojim Makedonci imaju imaju najbolje lične odnose i doživljavaju ga kao veoma prijateljski narod.

"Treba da slijedimo interese naših građana i otvaramo saradnju po tim pitanjima", rekao je Zaev.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније