Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

N1TV [ Objavila R.B. ]

14. 11. 2017. 18:33 >> 18:06
39

REAGOVANJE KABINETA

"Tanjug iskrivio Izetbegovićevu izjavu"

Djelove intervjua koji je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović dao njemačkom Dojče veleu novinska agencija Tanjug prenijela je netačno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu suštinu izjave, navodi se u saopštenju iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Tako prenesena informacija izazvala je seriju neprimjerenih i predimenzioniranih reakcija, navodi se u saopštenju i dodaje da je uredništvo Tanjuga iz Kabineta člana Predsjedništva BiH upozoreno da informacija koju su prenijeli "ne odgovara istini, u šta se lako uvjeriti pregledanjem videointervjua koji je dostupan javnosti".

Umjesto da isprave očiglednu "lažnu vijest koju su plasirali, iz Tanjuga su nastavili da obmanjuju javnost, izvrću činjenice i plasiraju nove neistine", dodaje se.

Time je postalo jasno da Tanjug nije slučajno pogriješio, nego da iza svega stoji nečija namjera da se naruše odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije i baci sjenka i kreira loša atmosfera uoči posjete Predsjedništva BiH Beogradu", zaključuje se u saopštenju.

U juče objavljenom intervjuu za Dojče vele, Izetbegović je rekao da je što se njega tiče Kosovo do sada trebalo da bude priznato, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH.

Upitan da sa "da" ili "ne" odgovori da li će BiH u jednom trenutku priznati Kosovo, Izetbegović je rekao: "Nadam se da".

Agencija Tanjug i većina beogradskih medija Izetbegovićev odgovor prenijeli su sa “Da".

Redakciji Tanjuga se, međutim, juče javio savjetnik za informisanje u Izetbegovićevom kabinetu koji je ukazao da je Izetbegovićev odgovor, precizno, bio: "Nadam se da da".

Jasno je, naime, da bez saglasnosti ostala dva člana Predsjedništva BiH, posebno bez srpskog člana Predsjedništva BiH, zvanično Sarajevo tu odluku ne može da donese, što potvrđuje i Izetbegović, u istom intervjuu, rekavši: "Ukoliko se srpski predstavnici u BiH tome i svemu drugome suprotstave, odluke nema".

Tanjug je, međutim, naveo da odgovor Izetbegovića na pitanje da li će BiH priznati Kosovo - "nadam se" - jeste neprecizno prenijet sa "da", ali je njegov politički stav po tom pitanju vjerno prenijet, s obzirom na njegovu izjavu da je BiH i dosad trebalo da prizna Kosovo.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da je izjava Izetbegovića o Kosovu kompleksna izjava sa dalekosežnim posljedicama koju treba sagledati na veoma ozbiljan način.

Пратите нас на

Коментари39

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније