Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R.

14. 11. 2017. 12:44   >>  12:12 8

SRBIJA

Uslovne kazne za napad na ambasadu SAD

Viši sud u Beogradu danas je četvoricu optuženih u slučaju paljenja Ambasade SAD u Beogradu 2008, osudio na uslovne kazne zatvora, dok je trojicu optuženih oslobodio.

                              

Na šest mjeseci zatvora, uslovno na dvije godine, osuđeni su Dragan Marinkov, Dejan Vučković i Marko Novitović, dok je Milan Tomas osuđen na pet mjeseci zatvora, uslovno na dvije godine.

Oni su osuđeni jer su bili svjesni da mogu da izazovu opštu opasnost po živote ljude kada su kamenicama i drugim predmetima gađali Ambasadu.

Đorđe Tomin, Nikola Kosanović i Filip Backović oslobođeni su optužbe.

Tužilaštvo je teretilo optužene da su ispred tadašnje zgrade Ambasade SAD u Ulici kneza Miloša, u centru Beograda, izazvali opasnost za život ljudi i imovinu, pošto su poslije mitinga organizovano došli i gađali zgradu kamenicama, bakljama i drugim predmetima, i izazvali požar.

Obrazlažući presudu, sudija je rekla da su osuđeni bili sposobni da shvate značaj svog djela kojim su izazvali opasnost.

Sudija je navela da je Novitović po sopstvenom priznanju u prvoj izjavi kazao da su svi, pa i on, Ambasadu gađali kamenicama, a da je kasnije promijenio iskaz i rekao da je on na zgradu bacio grumen zemlje, što sud nije uvažio jer se na snimcima ne vidi zemlja.

Sud je ocijenio da dolazak do Ambasade SAD nije bio slučajan, već da ih je prema Novitovićevoj izjavi da tamo odu pozivao čovek pomoću megafona.

U obrazloženju se navodi da je jedan od svjedoka još 2013. rekao s kim je bio u društvu kada su Ambasadu gađali kamenicama i da je naveo trojicu osuđenih na šest mjeseci.

Uslovne osude izrečene su jer je sud cijenio to što su osuđeni mlađe osobe i što je proteklo mngo vremena od kada su učinili krivično djelo, a da sudski proces nije bio odužen zbog njih.

Sud je ustanovio da nema dokaza da su Backović, Tomin i Kosanović izvršili krivično djelo, navodeći da je iz izjava svjedoka poznato da je Backović došao do Ambasade, ali se vrlo brzo udaljio, da Tomin nije ništa radio ispred Ambasade i da nije bilo dokaza da je Kosanović bilo čime gađao zgradu.

Advokat odbrane Želimir Čabrilo izjavio je novinarima po izricanju presude da smatra da bi bilo bolje da se ovaj "politički događaj" rješavao političkim sredstvima.

On je kazao da je presuda "skromna" jer osuđeni nijesu osuđeni za paljenje Ambasade.

"Mnogo bi bilo bolje da se to politički riješilo", kazao je Čabrilo i upitao šta se dobija ovakvom presudom.

Čabrilo je kazao i da slučaj treba da se riješi krivično ali da treba da se utvrdi odgovornost onoga ko je naredio da se ukloni obezbjeđenje ispred Ambasade SAD.

"Politička odluka je da se miting organizuje, politička odluka je da se ukloni obezbjeđenje, politička odluka je da se četiri godine od događaja ništa ne preduzima i ne postupa", rekao je Čabrilo.

Na prvom suđenju optuženi su bili osuđeni na uslovne kazne od šest do 10 mjeseci zatvora, ali je Apelacioni sud poništio taj dio presude "jer je izreka presude nerazumljiva i protivrječna sama sebi".

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније