Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

13. 11. 2017. 13:12 >> 12:41

SKUPŠTINA KOSOVA

Poslanici nezadovoljni izvještajem o demarkaciji

Poslanici Komisije Skupštine Kosova za evropske integracije izrazili su danas nezadovoljstvo izvještajem vladine Komisije za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom koji je predstavio predsjednik komisije Špejtim Bulići.

Poslanik Demokratske partije Kosova Zenun Pajaziti je rekao da se iz izlaganja Bulićija vidi da komisija nema nikakav novi rezultat i da je vrijeme da komisija predstavi nove argumente i da se pitanje demarkacije okonča.

On je zatražio da komisija ponudi nove argumente, umjesto što se bavi radom prethodne komisije koju je predvodio Murat Meha.

"Lično nemam nikakve emocije niti prema staroj (komisiji) niti prema vama. Mi smo ovde čuli samo kritike za bivšu komisiju. Ako ima nešto u vezi sa tom komisijom, neka se time bavi pravda. Vi treba da nam donese argumente. Ako nemate šta da kažete, trebalo je da se dogovorite sa predsjednikom komisije i da od njega zatražite da se izvještavanje ostavi za neku narednu priliku. Vi treba da nam dostavite činjenice i argumente", kazao je Pajaziti.

Da komisija nije ponudila ništa novo smatra i poslanik Demokratskog saveza Kosova Armend Zemaj, koji je zapitao predsjednika komisije da li bi prihvatio da se suoči sa predsjednikom bivše komisije.

"Molio bih vas da se mnogo ne bavite prošlom komisijom jer ovdje, prije svega, gube građani. Ja od vas kao komisije nijesam čuo ništa novo. Zamolio bih vas da budete korektni u vašem radu. Mi nećemo dozvoliti da ovo postane političko pitanje", kazao je Zemal.

On je još jednom zatražio da se to pitanje što prije riješi jer je to uslov za liberalizaciju viza za građane Kosova.

Predsjednik komisije Špejtim Bulići je u uvodnom izlaganju rekao da u toj komisiji rade na osnovu zadataka koje su dobili od Vlade Kosova.

On je optužio prethodnu komisiju da su prekoračili ovlašćenja time što su nacrtali novu graničnu liniju.

"Komisija je prekoračila ovlašćenja. Bila je osnovana samo sa jednim zadatkom - demarkacije granice a nikako uspostavljanje nove granične linije, što je na žalost krajnji rezultat njihovog rada", kazao je Bulići.

Odmah nakon izbora za premijera Ramuš Haradinaj je na prvoj sjednici nove vlade razrešio bivšu i formirao novu Komisiju za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom.

Haradinaj je, kao i većina poslanika opozicionih stranaka u prošlom sazivu Skupštine Kosova, bio protiv sporazuma o demarkaciji granične linije koji su 26. avgusta 2015. u Beču sa kosovske strane potpisali tadašnji ministar vanjskih poslova Kosova Hašim Tači i ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni.

U medjuvremenu, Skupština Crne Gore je ratifikovala sporazum, dok je ministar vanjkih poslova Srdjan Darmanović izjavio da je za njih pitanje demarkacije završeno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније