Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta,I.Š. ]

07. 11. 2017. 08:31 >> 07:59
25

O DVIJE STOLICE

Hojt Ji:Poruka Srbiji je savjet ne ultimatum

Poruka Srbiji da ne sjedi na dvije stolice je bila savjet, a ne ultimatum, rekao je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji na skupu o Balkanu u Centru za međunarodne odnose u Vašingtonu, prenosi danas Glas Amerike.

 

 

 

On je precizirao da je to rekao u kontekstu napretka Srbije ka Evropskoj uniji.

"Na konferenciji u Beogradu prije nedjelju dana sam, možda nesmotreno, upotrijebio srpsku izreku da se ne može sjedeti na dvije stolice - ali to je bilo u kontekstu savjeta Srbiji, kako da brže ide ka EU. To nije bio ultimatum, niti upozorenje.

Tema diskusije je bila kako da Srbija napreduje brže ka EU i ja sam dao nekoliko savjeta, uključujući i taj da bi Srbija, kao i druge zemlje koje idu ka EU, trebalo da bude u potpunosti posvećena tome.

Drugim riječima, da svojim partnerima u EU to stavi do znanja", rekao je Ji na pitanje novinarke Glasa Amerike.On je pomenuo Crnu Goru, koja je, po njegovim riječima, primjer kako se brzo ide ka EU.

"Članice EU imaju na umu da je Crna Gora uvela sankcije Rusiji - e to je samo jedan primjer, ali kada zemlja kao Crna Gora od koje se to nije tehnički zahtijevalo, kao ni od Srbije, uvede sankcije Rusiji, to je jasan signal da je zemlja posvećena i to je bio moj savjet Srbiji, da pokaže da je u potpunosti posvećena,", rekao je Ji.

Glas Amerike navodi da je Ji ipak istakao da Rusija, s jedne strane, i SAD i EU s druge, imaju potpuno suprotne vizije regiona.

Zvaničnik Stejt departmenta je, govoreći o Kosovu, podsjetio na inicijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu i rekao da, osim unutrašnjeg, treba voditi dijalog i između Srbije i Kosova, i to mnogo brže nego što se sada čini.

Istakao je i da je to savjet, a ne ultimatum, i da će konačnu odluku donijeti vlade u Beogradu i Prištini.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније