Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta; Objavio: B.V. ]

04. 11. 2017. 11:28 >> 10:57

ZVANIČNI PODACI

U Srbiji 41 slučaj malih boginja

U Srbiji je do sada registrovan 41 slučaj malih boginja, rekla je danas epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" i dodala da su dva slučaja praćena zapaljenjem pluća.

 

"Većina oboljelih ima tipično kliničko ispoljavanje s povišenom temperaturom i tipičnim promjenama na koži. Više od 70 odsto slučajeva je hospitalizovano, većina zbog mjera predostrožnosti hospitalne izolacije i smanjenja vjerovatnoće daljeg prenošenja infekcija", rekla je Kisić Tepavčević za RTS.

Ona je ukazala da je 93 odsto oboljelih bilo nevakcinisano ili je bilo nepotpuno vakcinisano.

"Nažalost, moralo je da se desi nešto ovako da bi se povećao obuhvat, jer do sredine ove godine manje od 30 odsto djece, konkretno djece sa područja Beograda, bilo je vakcinisano, a sada se približavamo i prelazimo polako 50 odsto. Slična situacija je i u drugim krajevima", rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Upitana u kom trenutku se proglašava epidemija malih boginja, Kisić Tepavčević je kazala da po svojoj definiciji epidemija predstavlja broj oboljelih veći od uobičajenog, ali da su strožiji kriterijumi kada su u pitanju male boginje.

"Radi o oboljenju gdje čak postoji globalna inicijativa i strategija za eliminaciju ili potpuno odstranjenje ove bolesti i naša zemlja je takođe usvojila akcioni plan za odstranjenje ove bolesti na teritoriji Republike Srbije", rekla je ona i dodala da je pod tim okolnostima i jedan slučaj malih boginja predstavlja epidemiju.

"Već kada imamo dva slučaja obolijevanja s jasnom epidemiološkom povezanosti imamo jasne podatke da se radi o širenju ove bolesti na odredjenoj teritoriji, a znamo da se radi o oboljenju koje se izuzetno lako širi i da ovaj virus lagano pronadje osobu koja je osjetljiva i koja nema imunitet", kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније