Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

02. 11. 2017. 15:35 >> 15:09
1

HRVATSKA

Opozicija predala zahtjev za opoziv Vlade

Najveća hrvatska opoziciona stranka Socijaldemokratska partija (SDP) predala je danas u Saboru zahtjev za iskazivanje nepovjerenja Vladi desnog centra premijera Andreja Plenkovića iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Opozicija traži glasanje u svjetlu posljednjih dešavanja u vezi posrnulog hrvatskog koncerna Agrokor.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je da je ta stranka zasad prikupila 31 potpis za pokretanje opoziva, dok je za rušenje Vlade potrebno je najmanje 76 glasova.

"SDP ima odgovornost raščistiti ekonomsku kaljugu u kojoj se našla Plenkovićeva Vlada, lovci u mutnom u slučaju Agrokoru", rekao je Bernardić novinarima.

On je rekao da je SDP predlagao predstečajnu nagodbu u slučaju Agrokor i ocijenio da je HDZ donio zakon koji ide na ruku jednoj kompaniji i zakon koji je aktivirao sam Ivica Todorić.

"HDZ je omogućio amandmanom da lešinarski fond dobije kontrolu", rekao je Bernardić i dodao da je ključno pitanje gdje su pare.

Lider SDP-a je rekao i da će za opoziv glasati "svi koji nemaju prste u pekmezu" i da će se tom prilikom vidjeti "ko je u kaljuzi, a ko je van nje."

Opozicione stranke optužuju vladu da je predala Agrokor stranim investicijskim fondovima i bankama.

Iako opozicija ne vjeruju da će obezbijediti 76 glasova poslanika za rušenje Vlade, u SDP-u su posljednjih dana navodili da im je glavni cilj da premijera dovedu u Sabor kako bi odgovorio na poslanička pitanja u vezi s Agrokorom.

Pošto predlog SDP-a bude uvršten u dnevni red, Vlada ima rok od osam dana da se o njemu izjasni, dok Sabor o toj inicijativi mora da raspravlja u roku od 30 dana.

Za rušenje Vlade potrebni su glasovi 76 od ukupno 151 poslanika u parlamentu.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније