Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

30. 10. 2017. 08:25   >>  07:58 40

U SRBIJI

Zbog govora mržnje tužba za Amfilohija

Beogradska advokatica Jelena Drenča poslala je 23. oktobra sinodu SPC zahtjev za izjašnjenje da li je mitropolit Amfilohije na liturgiji u Pećkoj patrijaršiji 12. oktobra saopštio zvaničan stav crkve ili njegov lični, jer je optužio Srpkinje da "su postale majke čedomorke, koje u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini, Hitler i Broz, i oni na Kosovu i Metohiji".

Drenča je Pobjedi rekla da je mitropolit to izrekao na svom radnom mjestu i da je povrijedio zakone o zabrani diskriminacije i javnom redu i miru - pred onima koji su došli dobrovoljno da ga slušaju.

U zahtjevu za izjašnjenje Drenča citira i član 70 Ustava SPC u kojem se kaže da SPC čuva i brani čistotu učenja pravoslavne crkve o vjeri i moralu, suzbija svako nepravilno učenje, vjerske i moralne predrasude, praznovjerice i štetne običaje; da vodi nadzor nad radom arhijereja, da sudi u prvoj instanci za kanonske krivice arhijereja.

Ona pita SPC da li je protiv Amfilohija pokrenut bilo kakav postupak budući da su prekršene odredbe crkvenog Ustava i moli crkvu da se, kako kaže, "u najkraćem roku izjasni povodom ovog pitanja kako bi izbjegli eventualnu tužbu".

SPC se nije izjasnila, valjda nijesu stigli, ali su nastavili tamo gdje je mitropolit stao, patrijarh, a onda i episkop Bulović. Meta je Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Пратите нас на

Коментари40

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније