Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila R.B.

24. 10. 2017. 22:10 >> 21:38
9

OPŠTINA KONAVLE

Na Prevlaci planiraju muzej, akvarijum...

Zapuštena austrougarska tvrđava na poluostrvu Prevlaka od danas je i zvanično pod upravom Opštine Konavle, prenose hrvatski mediji. Ministar državne imovine Hrvatske Goran Marić s konavoskim načelnikom Božom Lasićem u Cavtatu je potpisao ugovor o korišćenju tvrđave na Prevlaci.

Tako država Hrvatska nekadašnji vojni objekat na rtu Oštro prepušta Opštini Konavle koja će u dogovoru s Društvom prijatelja dubrovačke starine otpočeti obnovu, a planirano je i otvaranje muzeja austrougarske ratne mornarice s naglaskom na hrvatskoj komponenti.

"Prije dva i po mjeseca započeli smo razgovore o ovom projektu i obećao sam potpisivanje ugovora do Dana Opšine. Danas smo tu, pokazujemo da je Prevlaka simbol hrvatskog prkosa. Ovim činom prekida se stoljetni status Prevlake kao simbola otimanja, nasrtaja i neprijateljstava. Ovim Prevlaka prestaje da bude tačka neprijateljstva. Na nju dolaze prijatelji iz Društva prijatelja dubrovačke starine koji znaju kako očuvati istorijske vrijednosti, istakao je Marić i izrazio nadu da će Prevlaka s novim sadržajem postati najposjećenija tačka Hrvatske, prenosi Dubrovački vjesnik.

Lasić je rekao da je ovaj primjer pokazao da državna administracija može biti učinkovita.

"Nakon 25 godina dobili smo tvrđavu na Prevlaci, napominjem da nije bilo nikakvih imovinsko-pravnih sporova, ovo je vlasništvo Republike Hrvatske", ustvrdio je Lasić.

Kako prenosi Dubrovački vjesnik, osim muzeja s eksponatima, od uniformi do oružja i odlikovanja do dijelova brodova, u planu je da se u kompleksu otvori i akvarijum s jadranskim ribama, kao i vidikovcem uz odgovajuće sadržaje za samoodrživost objekta.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније