Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

RSE [ Objavila R.B. ]

23. 10. 2017. 21:45 >> 21:14
4

NA GODIŠNJEM NIVOU

Trgovina između SRB i Kosova 400 miliona

Trgovinska razmjena između Srbije i Kosova je 400 miliona eura godišnje, ali postoji prostor za mnogo veću privrednu saradnju, ocijenili su predstavnici privrednih komora iz Beograda i Prištine. Prvi preduslov za to, zaključili su na sastanku u Beogradu kosovski i srpski biznismeni, je uklanjanje brojnih administrativnih prepreka.

Safet Grdžaliju, predsjednik Privredne komore Kosova, rekao je da bi politički dijalog trebalo da vodi ka ekonomskim integracijama jer su one preduslov za bolji život budućih generacija.

“Ove barijere jednog dana biće inspiracija za humor, stripove i crtane filmove. Stati na granici pa mijenjati tablice na vozilu, ne priznavati dokumentaciju... To daleko više umara psihološki nego ekonomski i politički,” rekao je Grdžaliju.

Najnovija analiza Foruma za etničke odnose i Hajnrih Bel fondacije pokazala je da čak 80 odsto privrednika sa Kosova vjeruje da su problemi prilikom izvoza u Srbiju ili tranzita kosovske robe ka zemljama Evropske unije uzrokovani uticajem politike, a da polovina kosovskih biznismena smatra da srpske vlasti bez razloga zahtijevaju dodatnu dokumentaciju i provjeru kvaliteta. Sa druge strane, pokazalo je ovo istraživanje, za poslovne ljude iz Srbije koji izvoze na Kosovo najveći problem su duple carine, porezi, akcize i kontrole.

Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose, rekao je da je neophodna primjena dogovorenih sporazuma iz Brisela.

“Privredna saradnja je karika koja nedostaje. To je važan instrument uspostavljanja normalnih odnosa između dva entiteta ili dvije zemlje,” naveo je Janjić.

U trgovinskoj razmjeni Srbija je u prednosti, jer najveći dio izvozi, dok malo šta sa Kosova uvozi, ali su obje strane zainteresovane da se što prije riješe problemi kao što su prezahtjevna “papirologija”, neusklađeni propisi i fitosanitarne procedure, nepostojanje platnog prometa, katastrofalna putna i željeznička infrastuktura, kao i mali broj administrativnih prelaza na kojima se roba carini. Zbog toga cvjeta šverc pa se, kako procjenjuju nadležni, 50 odsto prometa robe između Srbije i Kosova odvija u sivoj zoni.

Olivera Ceni Bardići, iz Privredne komore Kosova, kaže da vladaju predrasude.

"Proizvodi sa Kosova često se iz političkih razloga predstavljaju kao manje kvalitetni. Uprkos tome jasno je da je Kosovo jako važan ekonomski partner Srbije, što se vidi i u trgovinskom bilansu. Iako ima mnogo administrativnih prepreka, privredna saradnja danas je daleko bolja nego prije desetak godina.“

Poljoprivreda, prehrambena industrija, trgovina i saobraćaj su, kako su ocijenili privredni predstavnici Beograda i Prištine, oblasti u kojima ima najviše potencijala za ekonomsku saradnju srpskih i kosovskih firmi.

"Novu nadu za privrednike daje Berlinski proces. Sa njim smo otvorili važna pitanja koja imaju veze sa lakšom trgovinom i protokom ljudi i kapitala,“ rekao je Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije.

Rješavanje pitanja svojine, kako su na ovom sastanku zaključili iz Foruma za etničke odnose, jedna je od najvažnijih stavki za punu normalizaciju ekonomskih odnosa Srbije i Kosova.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније