Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Jutarnji.hr,B92, I.Š. ]

21. 10. 2017. 09:33 >> 09:20
15

U KREMLJU

Ni čelnici Srbije nijesu dočekani kao Kolinda

Dok su svi raspravljali o tome šta će Rusija uraditi u vezi s Makedonijom i Crnom Gorom, Moskva se neočekivano okrenula jednoj od zemalja u regionu - Hrvatskoj.

 

 

 

Kako je naveo ruski stručnjak za Balkan Maksim Samorukov iz moskovskog Karnegi centra, Moskva se okrenula balkanskoj zemlji koja je najviše proamerički orjentisana.

"Rusija je, na čak tri dana, ugostila hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, s kojom je došlo stotinak hrvatskih biznismena, a takav program i pažnju Moskva nije posvećivala ni liderima svog najvjernijeg balkanskog saveznika, Srbije", rekao je Samorukov povodom susreta predsjednice Hrvatske s ruskim šefom države Vladimirom Putinom,.piše "Jutarnji list".

Samorukov navodi da uprkos opsežnom programu posjete ne treba očekivati veliki iskorak u normalizaciji odnosa između dvije države, a pogotovo ne treba očekivati da će Hrvatska odjednom postati blizak ruski saveznik u Evropi. Ruski analitičar napominje da su ekonomske veze dvije zemlje previše skromne da bi jedan susret dvoje čelnika to promijenio.

"Već sama činjenica da se dogodio susret velika je stvar", kaže Samorukov. On napominje da su u Kremlju zadovoljni time što u Moskvu, koja je sputana sankcijama i problemima Ukrajine, “sada ne dolazi samo Viktor Orban i Grci, nego, eto, i predsjednica Hrvatske”.

Samorukov navodi da je Kolinda izgovorila čarobne riječi za otvaranje moskovskih vrata i melem za ruske uši: “Mi podržavamo Sporazum iz Minska i to je okvir za rješenje ukrajinske krize”. Za hrvatsku predsjednicu, kao uostalom i za većinu istočnoevropskih lidera, kaže Samorukov, lični susret s Putinom iskušenje je kojem ne mogu odoljeti.

"Putin može biti tiranin, agresor, rušilac, čak i Sauron, kog treba izolovati, ali kad se pojavi mogućnost za susret s njim, to postaje - najvažniji politički događaj godine", ističe Samorukov.

"Ko će se zamarati tim pitanjima kad imaš šansu da se fotografišeš i rukuješ s Putinom", dodaje Samorukov koji za Kolindu kaže da izgleda poput Vagnerova Valkire, a o hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću kaže da je on “uredno izbrijani evropejac s naočarima” i da može biti šef Samarske oblasti (Samara je grad na Volgi).

Isto tako, kaže da je Kolinda Grabar-Kitarović vrlo agilna jer malo je državnika iz tako malih zemalja koji se mogu pohvaliti da su bili sa Si Đinpingom, Donaldom Trampom i Vladimirom Putinom.

Samorukov smatra da uprkos krizi oko Agrokora i velikom dugu prema ruskim bankama, Rusiji taj argument ipak neće omogućiti “jačanje pozicije u Hrvatskoj”.

Samorukov, između ostalog, napominje da se u Hrvatskoj prema Rusiji odnose oprezno.

"Rusi su za njih prije svega srpski saveznici, a Hrvati svoj slučaj poistovjećuju sa ukrajinskim", zaključuje Samorukov.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније